Jagodni brioši brez gnetenja (malo dela, super rezultat)

Beseda brioš zveni zelo tehnično in zastrašujoče. Tole je recept, ki razblinja strahove. Najbolj nesramno dobri so ti mehki kruhki še topli.

Jagodni brioši

  • 390 g bele moke
  • žlička soli
  • 3 žlice sladkorja
  • 2 žlički suhega kvasa
  • za 3 žlice (40 g) stopljenega masla
  • 1,5 dl mlačne vode (do 2,2 dl)
  • 1 veliko jajce

Nadev

  • 250 g jagodnega džema

Dodatno

  • 1 jajce, stepeno z malo vode

Priprava

1. V večji skledi ali posodi mešalnika pomešamo moko, sol, sladkor in kvas. V drugi posodi pomešamo mokre sestavine: stopljeno maslo, vodo, mleko, nato dodamo jajce in stepemo. Mokre sestavine vlijemo k suhim in dobro razmešamo, da ni suhih grudic – testo bo bolj pocasto kot ne. Posodo pokrijemo z mokro krpo ali prozorno folijo in pustimo, da dvojno vzhaja.

2. Vzhajano testo vzamemo iz posode in razdelimo na 12 kosov: najprej na pol, potem polovici na pol in takoj naprej. Razvaljamo.

3. Na 6 kosov razporedimo marmelado, jih pokrijemo z nenamazanim kosom in zvijemo. Nato konca združimo tako, da se oblikuje napet buhteljček. Zlagamo v pekač in pustimo vzhajati približno 40 minut.

4. V tem času pečico vklopimo na 180 stopinj.

5. Vzhajane buhtlje pred peko premažemo še z jajcem, stepenim z malo vode. Potrebujejo približno 35 minut v pečici, če prehitro rjavijo, jih vmes pokrijemo z aluminijasto folijo.

Namig: Glede količine vode: lahko, da je boste porabili tudi več, nekje do 2,2 dl. Odvisno je od moke in celo od vremena: v suhem več, v vlažnem manj.

Priprava: Neli Selan in Lea Sterle/BIC Ljubljana
Fotografije: Sonja Ravbar

Priporočamo še: Pita panakota
Deloindom.si: Ledeni možje in čas za paradižnik
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana