Jagodni cmoki s sirupom iz dišeče perle
A+ A-
Mmm ...
Sestavine
Sirup
- 10 stebelc dišeče perle
- 250 ml vode, 100 g sladkorja, žlica limonovega soka
Cmoki
- 100 g masla, 50 g sladkorja v prahu, 2 jajci, maslo
- 500 g skute, 120 g zdroba, 120 g moke, drobtine
- jagode, lupina limone
Priprava
1. Dišečo perlo zvežemo v šopek in pustimo stati čez noč, da razvije aromo.
2. V vodi skuhamo sladkor, nato dodamo dišečo perlo in limonov sok ter pustimo stati 3 dni.
3. Po treh dneh na hitro segrejemo do vrenja, odstranimo šopek perle, za vsak primer precedimo in shranimo.
4. Cmoki: sladkor in maslo penasto vmešamo, nato dodamo jajci in skuto ter premešamo.
5. Dodamo zdrob in moko ter oblikujemo testo. Pokrijemo ga s folijo in pustimo počivati 1 uro.
6. Jagode očistimo.
7. Pristavimo lonec z vodo, dodamo ščep soli in ščep sladkorja ter kolut limonove lupinice.
8. Z žlico dobro zajamemo testo in položimo na dlan ter rahlo sploščimo. Na sredino damo manjšo jagodo in oblikujemo cmok. V kropu kuhamo 10 minut.
9. V ponvi segrejemo maslo, dodamo drobtine in sladkor ter med mešanjem pustimo pražiti 5 minut.
Preberite še: Pet mitov o sadju, ki jih ne gre upoštevati
Besedilo in kuharija: Mirjam Grilc
Fotografija: Eva Legiša
Datum Objave: 5.5.2018 ob 06:05