Odprta Kuhinja

Jagodni cmoki s sirupom iz dišeče perle

A+   A-
Mmm ...


Sestavine


Sirup
- 10 stebelc dišeče perle
- 250 ml vode, 100 g sladkorja, žlica limonovega soka
Cmoki
- 100 g masla, 50 g sladkorja v prahu, 2 jajci, maslo
- 500 g skute, 120 g zdroba, 120 g moke, drobtine
- jagode, lupina limone

Priprava


1. Dišečo perlo zvežemo v šopek in pustimo stati čez noč, da razvije aromo.

2. V vodi skuhamo sladkor, nato dodamo dišečo perlo in limonov sok ter pustimo stati 3 dni.

3. Po treh dneh na hitro segrejemo do vrenja, odstranimo šopek perle, za vsak primer precedimo in shranimo.

4. Cmoki: sladkor in maslo penasto vmešamo, nato dodamo jajci in skuto ter premešamo.

5. Dodamo zdrob in moko ter oblikujemo testo. Pokrijemo ga s folijo in pustimo počivati 1 uro.

6. Jagode očistimo.

7. Pristavimo lonec z vodo, dodamo ščep soli in ščep sladkorja ter kolut limonove lupinice.

8. Z žlico dobro zajamemo testo in položimo na dlan ter rahlo sploščimo. Na sredino damo manjšo jagodo in oblikujemo cmok. V kropu kuhamo 10 minut.

9. V ponvi segrejemo maslo, dodamo drobtine in sladkor ter med mešanjem pustimo pražiti 5 minut.
Preberite še: Pet mitov o sadju, ki jih ne gre upoštevati

Besedilo in kuharija: Mirjam Grilc
Fotografija: Eva Legiša
Datum Objave: 5.5.2018 ob 06:05

Več iz te teme:

jagodecmoki

Naročite se na e-novice:

Mirjam Grilc
Mirjam GrilcMirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.