Odprta Kuhinja

Jagodni kozarčki: tako slastni, da jih vedno zmanjka

Odpri galerijo
A+   A-
Nežna sladkost, ki jo postrgamo do zadnjega, je narejena zelo na hitro in brez peke. Je odlična priložnost, da porabimo sladke jagode, ki zorijo po vrtovih.


Sladica, ki je je vedno premalo, saj bi jo kar jedli in jedli. Nastalo bo šest majhnih kozarčkov ali štirje veliki.

Jagodni kozarčki



  • 2 rumenjaka

  • 60 g sladkorja

  • 180 ml mleka

  • 25 g koruznega škroba

  • 30 ml likerja amaretto

  • 150 g sladke smetane

  • 200 g sira maskarpone

  • 150 g piškotov amarettov ali drugih po želji

  • 500 g jagod


Priprava


1. Najprej skuhamo kremo: rumenjaka in sladkor penasto stepemo. Dodamo koruzni škrob in pomešamo, da ni grudic, nato pa prilijemo še mleko in spet premešamo. (Priporočam, da uporabite kar ročni mešalnik.)

2. Vse skupaj postavimo na srednje močan ogenj in ves čas počasi mešamo. Ko se začne gostiti (pozor, to se lahko zgodi zelo na hitro), prilijemo amaretto in povečamo hitrost mešanja. Ker uporabljamo ročni mešalnik, ne bo nobenih grudic. Ko dosežemo gostoto pudinga, lahko ogenj ugasnemo.

3. Kremo prelijemo na krožnik, pokrijemo s prozorno folijo in popolnoma ohladimo.

4. Smetano in maskarpone stepemo, toliko, da se vse skupaj zgosti. Dodamo vaniljevo kremo in premešamo. Kar z ročnim mešalnikom. Če želimo, da bo amaretto bolj izrazit, ga še malce prilijemo v kremo.

5. Piškote zmeljemo, jagode drobno nasekljamo.

6. V kozarčke damo najprej žlico ali dve piškotov, nato plast jagod in še kremo. Na koncu še malo posujemo s piškoti. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin.

7. Pred postrežbo ohladimo, lahko pa kozarčke pri­pravimo tudi dan prej.
Namig: Namesto amaretta lahko uporabite rum ali pa alkohol nadomestite z enako količino mleka. V tem primeru bo krema še boljša, če boste dodali vaniljo.

Priporočamo še: Švabski češnjev koš: božanska poslastica iz starega kruha in češenj

Deloindom.si: Te napake vas bodo stale lepega paradižnika
Datum Objave: 20.6.2023 ob 07:06

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: