Jajca in paradižnik: 3 ideje za fenomenalen poletni zajtrk

Kuhinje Sredozemlja si ne predstavljamo brez paradižnika. V poletnem času, ko zori, si ga lahko privoščimo na najrazličnejše načine. Z jajci se ujame naravnost fantastično.

Čeprav je ta sadež novega sveta preplavil starega in ga skoraj ni več kotička na planetu, kjer ne bi bil dosegljiv, pa je prav v našem gastronomskem okolju največ receptov, ki jih je resnično treba poznati, ker so neverjetno uporabni. Recimo dobri stari sataraš je že eden od njih. Ampak to znate. Kombinacija paradižnika in jajca je tako odlična, da vam preprosto moramo predstaviti, kako to počnejo še drugi.

Menemen

Na koncu boste nekateri dejali: to je pa navaden sataraš, spet drugi, ki svoje navdihe iščete po instagramu, boste prepoznali šakšuko, tretji pa huevos rancheros. Pa naj kdo reče, da ta recept ni univerzalen: na toliko različnih koncih planeta, pa tako podobna zgodba. Tole je turška različica. Pozna jo vsak, ki je bil kdaj v Istanbulu.

  • 2 žlici oljčnega olja, žlica masla
  • majhna bela čebula
  • 3 srednje velike paprike, zelene, lahko pa tudi mešanih barv
  • 1/2 žličke sušene rdeče paprike v koščkih
  • strok česna
  • sol, poper
  • 4 veliki mesnati paradižniki
  • 5 jajc
  • dodatno: nasekljano zelenje peteršilja, sir (tipa feta), salama s papriko (sudžuk)

1. Veliko ponev postavimo na ogenj, dodamo olje in maslo, ko se to stopi, na maščobo stresemo nasekljano čebulo in papriko, narezano na manjše koščke. Začinimo s kosmiči rdeče paprike in pražimo približno 5 minut, da nekoliko ovenita tako paprika kot čebula.

2. Primešamo nasekljan česen, malo pozneje pa še na koščke narezan svež paradižnik. Kuhljamo na srednje močnem ognju in občasno premešamo. Skoraj vsa tekočina, ki je v ponev prišla s paradižnikom, mora povreti.

3. Stepemo jajca in jih počasi vlivamo v ponev, vmes mešamo, a ne preveč silovito. Povečamo ogenj in menemen pražimo še največ dve minuti, beljak mora zakrkniti, ne sme pa se jed izsušiti, kajti kuhala se bo še nekaj minut za tem, ko ne bo več na ognju.

Namig: Jed je krepka sama po sebi, odlično pa se ujame z začinjenimi klobasami, blagim sirom in rustikalnim kruhom z debelo skorjo.
Priporočamo še: Bralec priporoča: popoln recept za šakšuko
Manemen (Foto: Alleko/Getty Images)

Paradižnikova štruca

Ah, Francozi. Kot izumitelji gastronomije si ne morejo pomagati, da ne bi vsega malo zakomplicirali, se včasih zdi. Poglejmo, kako se lotijo jajc in paradižnika: kljub imenu nima ta recept nikakršne povezave s kruhom.

  • 1 kg paradižnika (volovsko srce ali podobnega, z malo semena)
  • 6 jajc
  • sol, poper
  • provansalska zelišča

1. Zavremo velik lonec vode, nato damo v krop paradižnike, približno minuto potrebujejo, da kožica odstopi. Poberemo jih iz kropa, počakamo, da se toliko ohladijo, da jih lahko primemo, nato jih olupimo in z nožkom odstranimo zelene dele. Narežemo na kocke, po želji lahko odstranimo semenje, ki se nateče v posodo.

2. Paradižnik kuhamo na majhnem ognju, dokler ne povre skoraj na polovico. Začinimo po okusu in počakamo, da se ohladi.

3. V tem času segrejemo pečico na 180 stopinj. V pekač z višjimi stranicami nalijemo vodo in segrevamo v pečici, pripravimo pa še manjši model, ki ga dobro namastimo.

4. Jajce stepemo in jih vmešamo v paradižnike, nato vse skupaj preložimo v pripravljeni model, ki je lahko kakršne koli oblike, ter postavimo v večji pekač z vodo v segreto pečico.

5. Pečemo približno 40 minut, nato počakamo še kakih deset, preden paradižnikovo štruco preložimo na krožnik.

Jajca v paradižniku

To bo najpreprostejši recept: najmanj dela za najbolj atraktiven videz. Jed poznajo po vsem planetu in bo pravzaprav krona dobrega poletnega zajtrka. V paradižnikovo posodico lahko položite tudi nekaj popečene slanine, sicer pa ta recept na potrebuje veliko izboljšav.

  • 6 čvrstih okroglih paradižnikov premera vdolbin vašega pekača za standardne mafine
  • 6 jajčk
  • sol, poper
  • 2 žlici dobrega oljčnega olja
  • 3 stroki česna, drobno nasekljani
  • 3 vejice timijana

1. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

2. Paradižnike – izberemo čvrste, nekoliko večje, kajti vanje bomo dali po eno jajce, in ne prezrele – razporedimo na pult, tako da stojijo, nato jim odrežemo zgornjo tretjino in z žličko odstranimo notranji del s peškami.

3. Razporedimo jih v pekač za mafine. Če so preveliki, se preprosto izognemo temu sicer slikovitemu dodatku in jih meni nič, tebi nič zložimo na navaden pekač. Nato jih pokapamo z oljčnim oljem, začinimo s soljo in poprom, enakomerno potresemo z nasekljanim česnom, osmukamo timijan in potresemo listke.

4. Pekač damo v pečico in paradižnike opekamo od 20 minut do pol ure: ne smejo biti tako pečeni, da razpadejo, mora pa se že začeti karamelizacija.

5. Paradižnike vzamemo iz pečice in dodamo jajca: najlažje bo, če vsako posebej ubijemo v kozarček in prelijemo v paradižnikove kalupe. Znova nekoliko solimo in popramo ter vrnemo v pečico.

6. Pečemo toliko, da beljaki zakrknejo, kakšen naj bo rumenjak (tekoč ali trden), pa se odločimo po lastnem okusu.

Jajce v paradižniku (Foto: Elena Rui/Getty Images)

Naslovna fotografija: VeselovaElena/Getty Images

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed