Nedeljska sladica: jajca na oko, sočen retro posladek

Vsake toliko se je lepo spomniti na dobre stare čase, ko je ta posladek razveseljeval staro in mlado na prav vsaki gostiji, ki se je zgodila po slovenskih domovih. Sprašujemo se, ali je v zatonu ali pa ste nanj le pozabili.

Napojena biskvitna podlaga, krema iz pudinga in kisle smetane, polovičke vloženih marelic in prozoren preliv za torte. To so jajca na oko, osvežujoče kocke, za katere se po pripovedovanjih, ki sem jih bila deležna ob iskanju idej za novo nedeljsko sladico, vedno najde še nekaj prostora po obilni pojedini. Ne vem, kako, a očitno sem v vseh teh letih družinskih dogodkov od Prekmurja do Obale izpadla iz sistema in jih nikoli doživela. A takšne pomanjkljivost ni tako težko odpraviti, kajne?

Moja jajca na oko so posodobljena. Ker je čas marelic, bi bil skoraj greh kupiti vložene. Sveže sem poširala v amarettu, saj se ta mandljev liker zares popolno ujame z vsem koščičastim sadjem in ga dvigne v višave. Namesto biskvita pa je v teh vročih poletnih dneh bolje uporabiti kar piškote savoiarde, s čimer prihranimo kar nekaj časa.
Pa še dva namiga, ki vam bosta prišla zelo prav: priporočam pravokoten pekač za torte s snemljivim obodom, saj boste tako veliko lažje in lepše narezali kocke. In še: nikar ne čakajte, da se puding ohladi, preden mu primešate kislo smetano, kot predlagajo nekateri recepti. To naredite takoj! Prav tako maso takoj prelijte na piškotno podlago, saj boste le tako imeli zares ravno površino. Ko hladno kislo smetano dodamo v že nekoliko ohlajen puding, se namreč zmes zgosti in pri razporejanju se potem vidijo vse sledi.

Jih bom še kdaj naredila? Vsekakor! Prihodnjič kislo smetano zamenjam za grški jogurt.

Sestavine so za pekač z merami 38 x 25 cm.

Sestavine

Poširane marelice

  • 500 ml vode
  • 100 g sladkorja
  • 250 ml amaretta (lahko tudi belega ruma, malibuja …)
  • 7 čvrstih marelic, sok pol limone

Nadev

  • 1200 ml mleka
  • 3 zavitki praška za vaniljev puding
  • 6 zvrhanih žlic sladkorja
  • 400 g kisle smetane

Podlaga

  • 250 g piškotov savoiardov

Preliv

  • 2 zavitka svetlega preliva za torte

Priprava

1. Marelice operemo in jih lepo razpolovimo.

2. V globoko ponev damo vodo, sladkor in amaretto ter zavremo, da se sladkor stopi. Ogenj zmanjšamo na srednjo jakost ter dodamo marelice in limonov sok. Sadje poširamo kakšne 3 do 4 minute, odvisno, kako zrelo je. Marelične polovičke preložimo na krožnik, tekočino prihranimo.

3. Piškote vsakega posebej na hitro pomočimo v tekočino, ki je ostala od poširanja, in jih razporedimo po dnu pekača.

4. Skuhamo puding: mleko zlijemo v lonec in ga postavimo na ogenj, da zavre. Prašek za puding gladko zmešamo s 6 žlicami sladkorja in 12 žlicami mleka, ki jih odvzamemo iz lonca.

5. Ko mleko zavre, prilijemo pudingovo zmes in kuhamo toliko časa, da se zgosti. Takoj primešamo kislo smetano, pokusimo, ali je dovolj sladko, sicer še malo sladkamo, in vse skupaj prelijemo čez piškote.

6. Obložimo s 15 polovičkami marelic (5 vrst po 3) in postavimo v hladilnik, da se ohladi in strdi.

7. Brezbarvno glazuro pripravimo po navodilih na embalaži in prelijemo čez pecivo. Vrnemo v hladilnik.

8. Ponudimo narezano na kocke, ob vsako marelico zataknemo še dva metina lističa.

Namigi: Če pekača nikakor ne boste mogli potisniti v hladilnik, tako kot se je zgodilo meni, saj imam takšnega s snemljivim obodom in dodatnim robom, da z njega nikoli nič ne pricurlja, odstranite spodnji predal za zelenjavo, kajti tja ga boste gotovo stlačili.
Poširanje: Je pa še ena sestavina, zaljubljena v marelice, ki vam bo še bolj všeč, če bi se alkoholu raje izognili. To je kamilica. Priporočeno količino tekočine preprosto zamenjajte z močno koncentriranim kamiličnim čajem, sladkajte in v njem pokuhajte sadje.
Priporočamo še: Nedeljska sladica: hitra čokoladna torta brez moke z malinami

Fotografije: Mateja Delakorda

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana