Jajca v paradižniku s skrivno sestavino: fantastičen zajtrk, ki nasiti, a ne obteži želodca

Je kdo rekel zajtrk? Tokrat si privoščimo jed, ki se odlikuje po neustavljivem prepletu tekočega rumenjaka in stopljene mocarele.

Velikokrat se zalotim, da mi primanjkuje idej za bolj raznolike zajtrke, zato je ta recept idealna rešitev za vse sočne in sladke sezonske paradižnike, ki čakajo, da jih porabimo. Pa tudi praktična rešitev, da na en mah nahranimo celo družino. Ta italijanska specialiteta je, kot je za sredozemsko kuhinjo značilno, zelo preprosta, vendar naravnost božanska in polna okusov, po vrhu pa še zdrava. Rdeči paradižniki s svojo intenzivno in atraktivno rdečo barvo kar vabijo, da jih uporabimo v svoji kuhinji. Skrivna sestavina? Mocarela. Po tako izdatnem zajtrku se človek z veseljem poda v zadnji del avgusta, ki nam mora s toploto in soncem napolniti baterije za dolge zimske dni.

Pečeni paradižniki z mocarelo, jajcem in baziliko

  • 8 paradižnikov
  • 250 g mocarele
  • 2 glavici česna
  • sveža zelišča (rožmarin, timijan, origano …)
  • 4 jajca
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol, poper, sveža bazilika

Drugo

  • kruh

Priprava

1. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

2. Štiri paradižnike operemo in jim odrežemo vrh, da dobimo pokrovček. Nato jih izdolbemo, obrnemo in odrežemo še malenkost spodnjega dela, da lažje stojijo (pazimo, da jih ne preluknjamo).

3. Paradižnike rahlo posolimo, postavimo na papirnato brisačo in pustimo vsaj 10 minut, da izpustijo vodo. Prav tako dobro odcedimo mocarelo.

4. Pripravimo pekač, v katerega damo nekaj oljčnega olja, na koščke narezane preostale štiri paradižnike (lahko še kakšnega več), prerezani glavici česna in zelišča. Solimo in popramo po okusu, nato pa na sredino postavimo izdolbene paradižnike s pokrovčki vred in pečemo 20 minut.

5. Po tem času jih do polovice napolnimo z mocarelo, v vsakega ubijemo jajce, solimo in popramo po okusu ter vrnemo v pečico. Pečemo še 10–20 minut, odvisno od tega, kako pečen oziroma tekoč rumenjak želimo – pokrovčke ta čas nekoliko odmaknemo.

6. Pečene paradižnike postrežemo s svežo baziliko in popečenimi rezinami kruha.

Namig: V paradižnike lahko poleg mocarele in jajčka dodate tudi žličko pesta, kos šunke in podobno.
5 zmagovalnih receptov s paradižnikom
Recepti in fotografije Jasmina Pirnar Krope/Yaska
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana