Danes za kosilo: Jed z lečo in jajčevci

Pisan, aromatičen in iskriv veganski obrok za poletne dni.

Sestavine (za dve osebi)

– 100 g rdeče leče, 100 g rumene leče, 2 stroka česna, pol žličke mlete kurkume
sol in poper, lovorjev list

– srednje velik jajčevec, čebula, 100 ml olja, sol in poper, čili v prahu malo sladkorja

– žlica olja, pol žličke semen črne gorčice, 3 stroki česna, sok pol limone

– šopek svežega koriandra (če imate to srečo, da raste na vašem vrtu)

Priprava

1. Lečo dobro speremo in skuhamo v približno pol litra vode. Vmes dodamo začimbe (kurkumo, sol, poper, lovor) in dva cela stroka česna. Za bolj pikantno varianto še cel čili. Kuhamo na zmerni temperaturi, da rdeča leča razpade, rumena pa ostane cela, a je mehka. Naj bo gostote kremne juhe. Lovor odstranimo.

2. Pripravimo jajčevce. Neolupljene narežemo na koščke, sesekljamo čebulo in oboje pražimo v težki ponvi, da se zmehča. Olja je veliko, ampak tako zahteva recept, lahko bi ga uporabili še več. Med praženjem solimo, dodamo po okusu čili in sladkor. Mešamo, dokler niso jajčevci popolnoma mehki. Odvečno olje po želji odlijemo in hranimo v hladilniku za naslednjo poletno jed.

3. V majhni ponvi pripravimo še dodatne začimbe za lečo. Na žlici olja popražimo semena črne gorčice, da začnejo poskakovati po ponvi. Dodamo nasekljan česen in takoj, ko zadiši, ponev odstavimo ter prilijemo limonin sok. Lečo naložimo na krožnik, pokapljamo s praženimi začimbami, na sredino damo zajemalko jajčevcev in vse posujemo z grobo nasekljanim koriandrom.

4. Ponudimo s krhlji limone in nizkim, ploščatim kruhom, lepinjo, čabato ali, še najbolje, indijskim im naanom.

Ali ste vedeli?

Jajčevci so razhudniki, zato jih nekateri izločajo iz prehrane. Drži ali ne? Vsebujejo solanin, strupeno snov, tako kot tudi krompir, paprike, tobak. V jajčevcih je solanina res precej, vendar le pri nezrelih plodovih, ki so v notranjosti zelenkasti.

Naslovna fotografija: Hana Splichal

Preberite še: Jajčevci – Triki za fit pripravo

Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana