3 krasne kombinacije za jedi z bučnim oljem

Jesen je čas buč in zamikalo nas je, da bi raziskali nove kombinacije okusov še za bučno olje. Mirjam Grilc je bila tako zadovoljna z recepti, ki so nastajali, da nas je sproti klicala, iz kuhinje, in poročala: vsaj ta puding preskusite tudi vi!

Je bila ta naloga težka: bučno olje, ki je prepoznavna slovenska delikatesa, uporabiti še za kaj drugega kot polivanje po solati?

Naloga ni bila težka, ker je bučno olje zelo aromatično, bogato po sestavi, in ker ga tudi sicer uporabljam, saj ga poleg dobrega okusa odlikuje velika vsebnost vitamina E, ki aktivira in povečuje dejavnost možganskih celic, pa vitamina A, ki je, kot vemo, odličen za naš vid, nenasičene maščobe … Le uporabljati ga je treba, seveda pa v normalnih mejah.

Katera olja sicer uporabljate v vašem gospodinjstvu in za kakšne namene izbirate različne vrste?

Na polici imam oljčno hladno stiskano, oljčno za cvrtje in oljčno z dodatki, kot so bazilika, limona in čili. Potem so tu še bučno, arašidovo, sojino in olje koruznih kalčkov. Uporabljam pa občasno tudi olje mareličnih pešk in laneno. Obe hranim v hladilniku in ju toplotno ne obdelam, temveč dodam sveži.

Bučno olje v sladki kombinaciji največ ljudi pozna na vaniljevem sladoledu, ki se mu ta okus fantastično poda. Kaj pa vi mislite, kateri drugi okusi so še skladni s tem odličnim oljem?

Tudi sama sem izhajala iz vaniljevega sladoleda, ki pozimi ni ravno sladica številka ena, kar priznajmo si, zato sem ustvarila zimsko različico: nastal je vaniljev puding z bučnicami in bučnim oljem. Puding imamo skoraj vsi radi, čeprav ga v restavracijah ne moremo naročiti, sem pa prepričana, da bi ga bili gostje v novi preobleki in morda še z nekaj domišljije veseli.

Bučno olje se po mojem okusu dobro poda k stročnicam, kislemu sadju in kisli zelenjavi, kot je kisla repa, zelje, kisla paprika, kumarice … Sama sem ravno včeraj pripravila enolončnico iz stročnic (različne leče, čičerka, različne vrste fižola, grah), ki sem jo začinila z bučnim oljem, limono in seveda veliko zelišč in začimb. Tudi v mlečne izdelke se poda odlično!

Če bi vam rekli, da zdaj, ko ste že zakorakali v to smer, pripravite še več sladic z bučnim oljem, kako bi se lotili, v katero smer bi raziskovali naprej?

Poskusila sem že nekaj sladkih receptov obogatiti z bučnim oljem in jim bom z veseljem kaj kmalu komu predstavila. Lahko vam namignem, da so štrudlji in piškoti zelo okusni.

Pa še čisto tehnični vprašanji: kaj se zgodi s pudingom, če je obogaten z rumenjaki in bučnicami? In še: zakaj ste v receptu narezano čebulo polili z vrelo vodo?

Puding lahko pripravimo sami doma, in to preprosto, tako da instant vrečke sploh ne uporabimo. Iz izkušenj vem, da je gospodinjam čas priprave pomemben, zato ima prednost, kar je hitreje – in sem uporabila vrečko pudinga v prahu. Rumenjak sem dodala, da je puding bogatejši zaradi njegove maščobe, bučnice pa, če so prej popražene na ponvi, še posebno dobro dopolnijo okus vanilje in samo sestavo te sladice. Čebula jeseni ni več mlada in mehka, zato je namakanje v kropu zame način, da ji mehkobo povrnemo – in to brez praženja in maščobe.

Lečna solata z bučnim oljem in granatnim jabolkom

Zelo drugače, kot ste vajeni, a zelo dobro.


Kostanjev kiš s kostanjem in bučnim oljem

Recept, ki sodi v zvezek z najljubšimi.


Puding z bučnicami in bučnim oljem

Slastna sladica, ki se ji ne boste mogli upreti.


Fotografije: Eva Legiša

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana