Ješprenjeva enolončnica, kot je še niste naredili

Recept za to enostavno zimsko jed, narejeno nekoliko drugače in naravnost vznemirljivo, je namignila Sara Sukič.

Mlada Prekmurka je lani spomladi postala samostojna podjetnica, v centru Murske Sobote je odprla trgovinico Naša bauta. Ta je posebna zato, ker na policah ne najdemo plastike, kupci pa s seboj rade volje prinesejo embalažo, v katero jim odmeri slovenske izdelke, med katerimi so tudi različne moke, testenine, sezonsko sadje in zelenjava, izdelki za dom in osebno higieno pa še kaj. Lastnica trajnostno usmerjene trgovine prisega na lokalne pridelovalce – tisto, česar kmetovalci v Murski Soboti in okolici ne pridelajo, pač poišče drugje v Sloveniji. Kot po skoraj enem letu ugotavlja Sara Sukič, ki za svojo mlado družinico tudi sicer kuha sezonske, slovensko obarvane jedi, zanimanje kupcev za slovenske izdelke v tem delu države narašča. Za nas je pripravila recept za zimsko enolončnico, ki bo še za odtenek bolj slastna, če boste sestavine poiskali pri lokalnih kmetovalcih oziroma slovenskih pridelovalcih!

Sara Sukič (Foto: Iztok Lazar)

Ješprenjeva enolončnica

Za 4–6 oseb.

  • 3 žlice olja
  • 500 g govejega plečeta, narezanega na kocke (lahko uporabimo tofu, kot prikazujejo fotografije, ali seitan)
  • 200 g nasekljane čebule
  • 500 g šampinjonov, narezanih na četrtine
  • 500 ml temnega piva
  • 200 g ješprenja
  • 2 korenčka (narežemo na kocke)
  • sveža sesekljana zelišča po našem izboru (peteršilj, timijan, malo zelene, luštreka …)
  • sol in poper

Priprava

1. Ješprenj stresemo v skledo, prelijemo s hladno vodo in ga namakamo vsaj 4 do 5 ur. Še najbolje bo, če ga pustimo kar čez noč.

2. Solimo in naoljimo na kocke narezano govedino (oziroma prav tako narezan seitan ali tofu) ter sestavine segrejemo na sobno temperaturo.

3. Na štedilniku segrejemo srednje velik lonec z debelim dnom. Ko je vroč, vanj dodamo meso (oziroma izbrano vegetarijansko različico) ter med mešanjem pečemo do zlato rjave barve. Zatem dodamo gobe in med mešanjem pražimo do zlato rjave barve. Zdaj gredo v lonec še korenje, čebula in pivo. Zavremo, zmanjšamo ogenj ter počasi kuhamo, dokler ne ostane samo polovica tekočine, nato zalijemo s hladno vodo in dušimo še eno uro.

4. Ječmen presujemo v cedilu, ga splaknemo pod tekočo hladno vodo in dodamo v lonec. Zalijemo s toliko vode, da so vse sestavine pokrite, in počasi kuhamo še pol ure. Zatem začinimo s soljo in poprom po okusu, dodamo mešanico svežih sesekljanih zelišč in uživamo.

Sommelierka Mira Šemić k tej jedi priporoča modri pinot, cviček ali rose polnega telesa.
Skuhajte tudi: Veganuar: špageti bolonez, kot jih te dni s posebnim namenom kuha pol milijona ljudi
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana