Jogurtov sladoled z bezgom: nova dobra fora z ledenimi kockami

Odpri galerijo
A+ A-
Tako preprosto si boste sami izdelali najboljši pomladni sladoled. Pa ne bodite preveč skromni s sladkorjem. Zakaj? Odgovor najdete v postopku.
Nič ne oznani polno razmahnjene pomladi bolj od zagnanih gospa, ki se z vrečkami v roki spravljajo nad okoliški bezeg. Komaj je dobro zacvetel, že se zanj bije teritorialni boj. Priporočava, da si med rabutanjem teh aromatičnih cvetov postavimo stražo, ob prvem opozorilu na prihajajoče bezgarice pa jo podurhamo na vso moč. OK, bezeg smo si izborili, kaj zdaj z njim? Iz njega pripravimo klasični sirup, iz tega pa nežen sladoled z grškim jogurtom. Za drzno in živahno protiutež zraven postrežemo še preprost jagodni preliv.
Sestavine
- 400 g grškega jogurta
- 100 ml sladke smetane
- bezgov sirup po okusu
Jagodni preliv
- 130 g svežih jagod
- žlica sladkorja v prahu
Okras
- sveži bezgovi cvetovi
Priprava
- Preliv: jagode narežemo na kocke, jih stresemo v kozico in zasujemo s sladkorjem v prahu. Segrevamo jih, da se zmehčajo, med njimi pa nastane sirup. Ne mešamo preveč, da jih ne stlačimo v džem.
- Sladoled: zmešamo grški jogurt, sladko smetano in bezgov sirup. Slednjega odmerjamo po okusu, odvisno od njegove sladkosti. Namig: če bo tale zmes malce presladka, bo sladoled ravno pravšnji! Pri nižjih temperaturah so okusi namreč manj izraziti.
- Zmes prelijemo v plastično posodo, primerno za zamrzovanje, in postavimo v zamrzovalnik. Tik preden sladoled povsem zmrzne, ga v posodici z nožem narežemo na kocke. Tako naj počaka v zamrzovalniku vsaj 6 ur.
- Postrežba: ko nastopi čas sladoledarjenja, stresemo kocke zamrznjenega jogurta v blender in jih zmeljemo v sladoled.
- V lične kozarce nadevamo 1–2 žlici jagodnega preliva.
- Z dvema žlicama oblikujemo sladoledne žličnike in jih razporedimo po kozarcih.
- Po vrhu posujemo še oprane in osušene bezgove cvetke.
Priporočamo še: Domači sir: ne boste verjeli, kako preprosto ga je narediti (VIDEO)
Datum Objave: 31.5.2025 ob 06:05