Jogurtova torta z borovnicami in bezgom

Osvežilni duet z zebrinim vzorcem.

Med najbolj dobrodošlimi prišleki z gozdnih tal in iz obcestnega rastja so borovnice in bezeg. Če oba težkokategornika stlačimo v večplastno jogurtovo torto, ki se ponaša tako z atraktivnim videzom kot svežim in bogatim okusom, je nasmešek na obrazu zagotovljen. K njenemu lahkotnemu slogu se poda tudi nevsiljiva piškotna podlaga. Navedene sestavine ustrezajo torti s premerom 24 cm.

Kaj ni prelepa?

Jogurtova torta

Piškotno dno

 • 200 g piškotov oreo
 • 40 g masla

Borovničeva krema

 • 250 g zamrznjenih borovnic
 • 400 g grškega jogurta
 • 200 ml sladke smetane
 • 3 žlice sladkorja v prahu
 • 5 listov želatine

Bezgova krema

 • 400 g grškega jogurta
 • 200 ml bezgovega sirupa
 • lupinica in sok 1 limone
 • 200 ml sladke smetane
 • 5 listov želatine

Priprava

1. Piškotno dno: na tortno podlago postavimo tortni obroč in ga po notranji strani obdamo z acetatno folijo. Če te nimamo, bo za silo v redu tudi na trakove narezan papir za peko.

2. Piškote oreo zmeljemo in jih zmešamo z raztopljenim maslom.

3. Piškotno zmes nanesemo na podlago, poravnamo in pritisnemo ob dno in obroč.

4. Borovničeva krema: zamrznjene borovnice stresemo v kozico in jih zasujemo s sladkorjem v prahu. Nad srednje močnim ognjem jih segrevamo, da se zmehčajo in pokuhajo. S paličnim mešalnikom jih nato še fino zmeljemo.

5. Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da nabreknejo. Ožamemo jih in vržemo v vročo borovničevo osnovo. Nad srednje močnim ognjem mešamo, da se želatina popolnoma raztopi.

6. Ko se borovničeva osnova ohladi do mlačnega, jo z električnim mešalnikom zmešamo z grškim jogurtom.

7. Sladko smetano stepemo skoraj do čvrstega in jo s spatulo nežno primešamo k jogurtovi zmesi.

8. Bezgova krema: grški jogurt z mešalnikom zmešamo z bezgovim sirupom in limonino lupinico.

9. Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da nabreknejo. Ožamemo jih in vržemo v kozico skupaj s sokom ene limone.

10. Nad srednje močnim ognjem segrevamo, da se želatina popolnoma raztopi, nakar jo še vročo z mešalnikom primešamo v jogurtovo zmes.

11. Sladko smetano stepemo skoraj do čvrstega, nato jo s spatulo nežno primešamo k jogurtovi zmesi.

12. Tortogradnja: na sredino piškotne podlage zlijemo zajemalko ene kreme. Na isto mesto – v sredino prvega kroga – nato zlijemo zajemalko druge kreme. Ta postopek vlivanja na sredino prejšnjega kroga ponavljamo, dokler ne porabimo obeh krem.

13. Nadobudno torto postavimo v hladilnik, kjer naj počaka vsaj 6 ur, še raje pa kar čez noč.

Priporočamo še: VIDEO: Tiramisu z jagodami
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana