VIDEO: Jogurtovo pecivo na lončke z jabolki

Ste med tistimi, ki so se peke tega preprostega in poceni peciva učili pri pouku gospodinjstva v osnovni šoli?

Recept je rahlo drugačen od izvirnega, saj smo namesto kristalnega uporabili rjavi sladkor, po testu pa pred peko razporedili olupljena jabolka, narezana na krhlje. Namesto jabolk lahko uporabimo kaj drugega, kar je pač pri roki: (sveže ali zamrznjene) borovnice, jagode, (sveže ali vložene) breskve … Krasen dodatek temu super preprostemu pecivu so tudi čokoladne kapljice ali na grobo nastrgana jedilna čokolada!

 

Nadvse pomembno: ne potrebujemo tehtnice: naša merica je jogurtov lonček! Iz teh sestavin bo za 8 do 10 kosov sladice.

Jogurtovo pecivo

  • 1 čvrst navadni jogurt (2 dl)
  • 2 jogurtova lončka moke
  • 1 jogurtov lonček rjavega sladkorja
  • 0,5 jogurtovega lončka sončničnega olja
  • 2 jajci
  • žlička pecilnega praška
  • 2 srednje veliki jabolki

Dodatno

  • košček masla in žlička moke (za pekač)
  • žlica sladkorja v prahu (za posip)
  • malo domače marmelade (ribezove, slivove, mešane ali kake druge)

Priprava

1. Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija.

2. Jajci z električnim mešalnikom dobro zmešamo s sladkorjem, da nastane svetlo rumena zmes.

3. Potem odložimo mešalnik in s kuhinjsko lopatko vmešamo še jogurt in olje.

4. Ko je zmes gladka, postopoma dodajamo moko, pomešano s pecilnim praškom. Počasi in z občutkom mešamo s kuhinjsko lopatko in pazimo, da ne nastanejo grudice.

5. Pekač pomažemo z maslom in ga na rahlo pomokamo, potem vlijemo testo. Poravnamo ga, da se lepo razporedi po pekaču, in ga obložimo s krhlji olupljenih jabolk.

6. Pečemo 30–40 minut oziroma tako dolgo, da se pecivo lepo rjavkasto obarva. Preverimo z zobotrebcem – zapičimo ga v pecivo, in če zobotrebec ostane suh, je pečeno.

7. Vzamemo iz pečice in ohladimo, zatem nežno posujemo s sladkorjem v prahu.

Namig: Jogurtovo pecivo je najboljše, ko je rahlo mlačno, odlično pa tudi, ko je ohlajeno. Mi smo ga postregli z žlico domače marmelade.
Priporočamo še: Klasike z Urško Fartelj: kako naredimo najboljši biskvit za rulado

Video in fotografije: Sonja Ravbar

Špela Ankele
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed