Sočno jogurtovo poletno pecivo z marelicami

Košček peciva se vedno prileže ob skodelici kave. Jogurtovo pecivo? Poznate? Verjamem, da ima vsaka gospodinja recept v svojem bloku in v večini so si podobni.

Prednost tega peciva je tudi, da priprava ne zahteva nobenega natančnega odmerjanja sestavin, saj je merica kar jogurtov lonček sam, sestavine pa takšne, ki jih imamo vedno v shrambi. Pecivo je rahlo in puhasto, z dodanimi marelicami postane sočno. Cvetovi plavice pa ga »finejše«, kar je videti takrat, ko ga narežemo in opazimo notranjost, prepleteno z vzorcem. Ko je pecivo pečeno in ga vzamemo iz pečice, ga nekaj časa pustimo na zraku, nato ga pokrijemo z bombažno krpo, da se ne bo skorjica izsušila.

Priporočamo še: 10 hitrih in enostavnih jedi za na plažo

Sestavine

– lonček jogurta
– 0,5 lončka sladkorja (če želite bolj sladko, dodajte ¾ ali cel lonček sladkorja)
– 2 jajci
– 1,5 lončka moke
– 0,5 lončka olja
– ščepec soli
– pol vrečke pecilnega praška
– vrečka mareličnega pudinga (lahko je tudi vaniljev)
– 2 lončka cvetov plavice (lahko izpustite)
– 5 manjših sladkih marelic
– olje in malo moke za pomastitev pekača

Priprava

1. Pečico vključimo na 180 stopinj, pripravimo pekač velikosti 25 x 20 cm ter žlico olja pomešamo z žličko moke za premaz pekača. Očistimo cvetove plavice, tako da dobimo le cvetne lističe. Jajca in sladkor penasto vmešamo, nato dodamo jogurt in olje ter premešamo.

2. Moko in pecilni prašek in puding pomešamo med seboj in dodamo k mokrim sestavinam – spet vse skupaj premešamo. V testo dodamo cvetove plavice (ščep prihranimo). Pekač namažemo z oljem, pomešanim z moko, vlijemo pripravljeno testo in v pečici pečemo 10 minut. Marelice razpolovimo in odstranimo koščice ter namesto njih v izdolbine potresemo lističe plavic.

3. Po 10 minutah peke na hitro odpremo pečico in po biskvitu razporedimo marelice, zapremo in pečemo še 35 minut (zadnjih 5 minut dvignemo temperaturo na 190 stopinj Celzija. Pečen biskvit ohladimo in ponudimo ob kepici vaniljevega sladoleda.

Koristen nasvet: Če marelice niso dovolj sladke, jih pred peko potresemo s sladkorjem. Lahko dodamo še kakšno več in z njimi prekrijemo celoten biskvit.
NAMIG: Biskvit je enako dober, če izpustimo jajca in jih nadomestimo z 2 žlicama čičerkine moke.
Poizkusite še: Jabolčni zavitek
Preberite še: Kuharski šefi svetujejo, kako organizirati kuhinjo

Fotografija je simbolična: Getty Images

Mirjam Grilc
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed