
Odlična domača hrana.
Priprava 5 minut, čas kuhanja 35 minut.
Sestavine
– 0,5 kg kislega zelja
– 2 para kranjskih klobas
– 4 večji krompirji
– sol, 5 celih zrn popra, 5 brinovih jagod, 2 lista lovorja
– manjša čebula, 3 stroki česna, žlička maščobe (olje, mast)
– žlička mlete sladke paprike
– po želji kuhan fižol
Priprava
1. V večji lonec damo kislo zelje, lovor, v možnarju strt poper, brin, prilijemo vodo, ki naj zelje povsem pokrije, pristavimo, in ko zavre, pokrito kuhamo 20 minut.
2. Krompir olupimo, narežemo in posebej v manjši količini slane vode skuhamo do mehkega.
3. Ko je krompir mehak, ga skupaj z vodo zlijemo v lonec k zelju, dodamo še kranjske klobase, po potrebi prilijemo vodo in pokrito kuhamo še 10 minut.
4. Medtem narežemo česen, čebulo in v loncu, kjer se je kuhal krompir, na maščobi svetlo popražimo. Dodamo tudi mleto papriko, prilijemo kozarec vode in nastalo zabelo zlijemo v lonec k joti.
5. Vse skupaj krepko premešamo in ponudimo kot glavno jed.
NAMIG: Za poobedek je kompot iz suhega sadja in piškot.
Naslovna fotografija: Krištof Koman