Juha iz bučk s parmezanom in popečenimi kruhki

Odprtakuhinja-juha-iz-buck-koman

Polnega okusa bo na vaših krožnikih v 15-ih minutah.

Sestavine

– čebula, žlica masla, strok česna
– pest listov bazilike
– sol, poper
– 4–5 zelenih bučk ali ena večja
– voda ali jušna osnova
– 1–2 žlici kisle smetane
– 50 g parmezana ali podoben trdi sir
– 2 rezini kruha

Priprava

1. Čebulo in česen drobno narežemo in stresemo v lonec. Grobo narežemo bučke in jih prihranimo.

2. V lonec damo maslo in na njem čebulo svetlo prepražimo.

3. Dodamo še bučke, rahlo solimo, popramo in pražimo 5 minut, da se bučke zmehčajo in okus okrepi.

4. Prilijemo vodo ali jušno osnovo, zavremo in odkrito kuhamo največ 10 minut. Zadnjo minuto juho še začinimo z baziliko.

5. Medtem kruh narežemo na majhne kocke, jih v ponvi na šibkem previdno popečemo, da postanejo hrustljave, in stresemo v servirno posodico.

6. Polovico juhe pretlačimo, vrnemo v lonec, dodamo smetano in sveže nariban parmezan ter premešamo. Ponudimo s popečenimi kruhovimi kockami, po juhi pa polpete iz kuhane kvinoje in šopsko solato.

Nasvet: V poletni vročini vroče juhe ne prijajo, zato jih vedno ohladimo do mlačnega. Goveja juha je za kaj takega manj primerna, medtem ko takšna juhica iz bučk kar kliče po tem. Res osveži.

Ali ste vedeli: Bučke so zelenjava brez izrazitega okusa, zato jih v jedeh vedno povežemo z močnimi začimbami in dodatki, tu z baziliko in parmezanom. Hm … brez okusa – brez veze ali velik izziv?

Preverite še: Kumarični kanapejčki

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana