Danes za kosilo: juha s sladkim krompirjem in rdečo lečo

Presenetljivo skladnega okusa, zelo priporočamo.

Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 15–20 minut.

Sestavine

– 2 žlički karija, 3 žlice oljčnega olja
– 2 čebuli, jabolko
– 800 g sladkega krompirja
– 3 stroki česna, sok pol limone
– 1,2 l zelenjavne jušne osnove
– 100 g rdeče leče, 3 dl mleka

Priprava

1. Čebulo, jabolko narežemo, česen sesekljamo.

2. V lonec damo kari in suho pražimo nad srednje močnim ognjem 2 minuti. Prilijemo oljčno olje, premešamo, nato v lonec stresemo čebulo, jabolko, česen in dušimo približno 5 minut.

3. Medtem olupimo sladki krompir in ga narežemo na večje kose. Stresemo v lonec, prilijemo jušno osnovo, dodamo še lečo, mleko in solimo, popramo. Ko zavre, pokrito kuhamo nad šibkim ognjem 15–20 minut.

4. Mehko kuhano zelenjavo pretlačimo v gosto kremno juho, v katero tik pred postrežbo vmešamo limonov sok, ki uravnoteži okus.

5. Postrežemo s popečenimi kockami kruha, po juhi pa ponudimo endivijo s koščki včerajšnjega mesa in kolesci redkvic ali za bolj lačne rižoto z brokolijem (in prihranjenim mesom).

Nasvet: Sladki krompir obstaja v več barvah, vendar je rumen ali oranžen najbolj običajen, za tole juho pa tudi najbolj primeren. Za juho iz vijoličastega sladkega krompirja morate imeti predvsem pogum in mirne živce, kajti prepričana sem, da bo mlajši del družine negodoval.

Naredimo vnaprej: Ja, juho lahko skuhate vnaprej brez limonovega soka. Naslednji dan jo pogrejte in okisajte, kakor je opisano.

Različica: Za vse, ki se izogibate kravjemu mleku – tu ga nadomestite s kokosovim.

Ali ste vedeli: Sladki krompir ima nižji GI kot navadni krompir (sicer odvisno od načina priprave).

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Poizkusite še: najboljša kremna koromačeva juha

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.