Odprta Kuhinja

Juha z redkvicami

A+   A-
Juhi bodo izboljšale okus, z na lističe narezanimi koreni pa jo okrasimo na krožniku.



Redkvica je nadvse okusna, osvežujoča in rahlo pikantna vrtnina, ki jo najdemo skoraj na vsakem vrtu. Najpogosteje jo uživamo presno, tako pride njen okus najbolj do izraza. Ker je zdrava, jo je priporočljivo uživati čim bolj pogosto. Vsebuje veliko vitamina C in folne kisline, zaradi česar jo priporočajo nosečnicam. Bogata je s cinkom, fosforjem, kalijem, železom in vitaminom B6. Poleg korenov lahko uživamo tudi liste; na drobno nasekljane potresemo po solati, kar ji bo dalo svojstven okus. S koreni popestrimo in okrasimo številne jedi, sendviče, solate, juhe, omake in priloge, podajo se tudi k mesu.

Sestavine


- 5–6 krompirjev
- 1 šopek redkvic
- 1 kumara
- 1 čebula
- 2–3 žlice kisle smetane
- sol, poper, olje
- peteršilj ali drobnjak

Priprava


1. Čebulo olupimo in nasekljamo, redkvice očistimo in narežemo na lističe. Krompir in kumaro olupimo in narežemo na kocke. Redkvičino zelenje nasekljamo.

2. Čebulo in zelenje rahlo prepražimo na olju, dodamo krompir in kuhamo deset minut. Dodamo dobro polovico redkvic in kumare ter kuhamo do mehkega. Solimo, popramo, dodamo smetano in s paličnim mešalnikom zmeljemo v kremasto juho. Nalijemo v krožnike ali skodelice, okrasimo z lističi redkvice ter potresemo s sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom.

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Vrtnarjenje: Največkrat okrogle in rdečelične
Datum Objave: 8.9.2017 ob 12:09

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: