Hladna koruzna juha

Mlada koruza ima zelo kratko sezono, zato je ne zamudite uporabiti v jedeh, kot je ta odlična juha.

Sestavine

– 2 storža mlade sladke koruze
– pest namočenih mandljev
– 250 ml jušne osnove
– šalotka (čebula blagega okusa)
– kocke ledu
– 2 žlici koruznega zrnja za pokovko
– žlica olja za cvrtje
– sol
– drobnjak
– poper

Priprava

1. Koruzo olupimo, odstranimo koruzne laske. Odlomimo mehek vrh. Z nožem zarežemo zrna ob storžu z vseh strani. S topo stranjo noža podrsamo ob storžu in tako dobimo še preostanek zrn. To najlažje naredimo v večji skledi, ker letijo zrna na vse strani.

2. Mandlje olupimo. V blenderju zmeljemo olupljene mandlje, koruzo, šalotko in jušno osnovo. Prelijemo čez fino gazo in ožamemo. Drobnjak narežemo s kuhinjskimi škarjami.

3. V kozici s pokrovom segrejemo olje, stresemo na vroče olje zrnje za pokovko in pokrijemo. Kozico občasno potresemo, dokler zrna še pokajo, odstavimo in posolimo.

4. V dva zanimiva široka kozarca damo led, prelijemo z juho, posujemo z drobnjakom, popopramo in tik pred serviranjem dodamo še pokovko, ki se hitro razmoči in ni več hrustljava. Preostanek pokovke ponudimo v skodelici, da jo dodajamo sproti. Če želimo presno juho, jo pripravimo brez pokovke.

Poizkusite še: Skutne kocke z malinami in timijanom

Fotografija: Hana Splichal

Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed