Hladna koruzna juha

Mlada koruza ima zelo kratko sezono, zato je ne zamudite uporabiti v jedeh, kot je ta odlična juha.

Sestavine

– 2 storža mlade sladke koruze
– pest namočenih mandljev
– 250 ml jušne osnove
– šalotka (čebula blagega okusa)
– kocke ledu
– 2 žlici koruznega zrnja za pokovko
– žlica olja za cvrtje
– sol
– drobnjak
– poper

Priprava

1. Koruzo olupimo, odstranimo koruzne laske. Odlomimo mehek vrh. Z nožem zarežemo zrna ob storžu z vseh strani. S topo stranjo noža podrsamo ob storžu in tako dobimo še preostanek zrn. To najlažje naredimo v večji skledi, ker letijo zrna na vse strani.

2. Mandlje olupimo. V blenderju zmeljemo olupljene mandlje, koruzo, šalotko in jušno osnovo. Prelijemo čez fino gazo in ožamemo. Drobnjak narežemo s kuhinjskimi škarjami.

3. V kozici s pokrovom segrejemo olje, stresemo na vroče olje zrnje za pokovko in pokrijemo. Kozico občasno potresemo, dokler zrna še pokajo, odstavimo in posolimo.

4. V dva zanimiva široka kozarca damo led, prelijemo z juho, posujemo z drobnjakom, popopramo in tik pred serviranjem dodamo še pokovko, ki se hitro razmoči in ni več hrustljava. Preostanek pokovke ponudimo v skodelici, da jo dodajamo sproti. Če želimo presno juho, jo pripravimo brez pokovke.

Poizkusite še: Skutne kocke z malinami in timijanom

Fotografija: Hana Splichal

Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana