Juha iz pečenega paradižnika s praženimi kozicami

Paradajz paradise! Le komu pade na razgreto pamet, da bi sredi poletja pomakal žlico v vročo župo?

Deloma se s tem strinjava, a ko gre za bogato in z okusi naphano paradižnikovo juho, v kateri živahno plavajo popečene kozice, z veseljem narediva izjemo. Poletje je namreč obdobje, ko je paradižnik najboljšega okusa. Običajno je treba k paradajzovi župci za polnejši okus primešati kak ščepec sladkorja, v tem času pa je to netipično sadje zelo sladko, zato slajenja ne potrebuje. Prefinjena kompleksnost okusa te juhe gre na rovaš same priprave – paradižnik namreč v družbi čebule in česna spečemo v pečici, kar privede do lepljive karamelizacije in zato polnejšega okusa. Bogata paradižnikova juha je lahko pravi napad močnih okusov na brbončice. K njej se zato priležejo na maslu popražene kozice, ki dodajo dobrodošel kontrast tako v teksturi kot okusu.

Sestavine

Juha
– 1 kg različnega češnjevega paradižnika
– 4 sušeni paradižniki v olju
– 5 strokov česna, velika rdeča čebula
– ščepec origana, šopek bazilike
– 200–300 ml jušne osnove ali vode
– oljčno olje, sol, poper

Kozice
– 400 g svežih repkov kozic
– pol žličke česna v prahu
– šopek peteršilja
– 50 g masla, sol, poper

Priprava

1. Češnjevce razpolovimo in jih razporedimo po velikem pekaču. Čebulo na grobo narežemo in jo dodamo k paradižniku. Stroke česna olupimo in prav tako vržemo na pekač. Dodamo še narezane sušene paradižnike in 2–3 žlice oljčnega olja.

2. Vse skupaj posolimo in popopramo ter posujemo s ščepcem origana.

3. Z vejic bazilike osmukamo liste in jih prihranimo, stebla pa nasekljamo in stresemo na pekač.

4. Sestavine v pekaču premešamo, paradižnike obrnemo tako, da gledajo s prerezano stranjo navzgor. Pekač za uro postavimo v pečico, segreto na 200 stopinj.

5. Vse sestavine iz pekača nato postrgamo v pisker in pristavimo na štedilnik. Dodamo 200–300 ml zelenjavne jušne osnove ali vode – količina je odvisna od tega, kako gosto juho želimo. Juho segrejemo in jo s paličnim mešalnikom pretlačimo do finega, solimo in popramo po okusu. Če je prekisla, dodamo malo sladkorja, če je presladka, pa kako žlico kisa.

6. Kozice: repke kozic očistimo – odstranimo celotno lupino, razen zadnjega členka, da obdržimo rep. To najlažje storimo tako, da lupino razpremo pri nožicah. Z ostrim nožem narahlo prerežemo vzdolž celega hrbta in ven povlečemo črevo. Postopek ponavljamo, dokler ne pripravimo vseh kozic. Posolimo in popopramo jih.

7. Ponev pristavimo na srednji do močan ogenj in v njej raztopimo polovico masla.

8. Kozice popečemo v dveh rundah, da v ponvi ni prevelike gneče.

9. Pečemo jih dobro minuto na vsaki strani, da se zlato rjavo zapečejo, nato jih posujemo z nasekljanim peteršiljem in česnom v prahu ter pomešamo.

Postrežba: juho postrežemo v ličnih posodicah, v njej pa morajo plavati slastni repki kozic.
Poizkusite še: Pečene banane z arašidovim maslom in vaniljevim sladoledom

Recepti in fotografije: Tjaša Vede in Blaž Mikuljan/Midva kuhava

Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana