Ričet z brokolijem

Kadar bi radi nekaj staro-novega …

Sestavine

– 500 g ješprenja
– 200 g suhega fižola, lovorov list (ali/in polovico kosa alge kombu)
– 300 g prekajenih reber
– pol bele čebule, 2 stroka česna, 2 korenčka, manjša peteršiljeva korenina
– por (samo beli del), glava brokolija
– sol, cel črni poper (6 zrn), žlica svinjske masti oziroma olja

Priprava

1. Fižol čez noč namočimo v hladni vodi (oziroma uporabimo pločevinko).

2. Ješprenj speremo in tudi namočimo za 5–6 ur. Rebra dobro operemo.

3. Fižol odcedimo in zamenjamo vodo, dodamo malo (polovico) japonske alge kombu (dobro splaknjene!) in kuhamo, dokler ni mehak. Nato solimo.

4. Ješprenj dobro odcedimo, zalijemo s svežo vodo (3 prste nad njim), dodamo še rebra in poper ter počasi kuhamo eno uro. Medtem olupimo in na drobno narežemo čebulo in česen, preostalo zelenjavo, razen brokolija, pa na kocke. V ponvi segrejemo maščobo, dodamo čebulo in česen, da zadiši, dodamo korenjevke in por, malo popražimo in stresemo v lonec k ješprenju z mesom. Dodamo še splaknjen fižol in kuhamo naprej. Po dobri uri počasnega kuhanja vzamemo meso iz ričeta, ga drobno narežemo in vrnemo v lonec, pokusimo (morda dosolimo, prilijemo še malo vode, če je treba) in kuhljamo naprej.

5. Nato narežemo še brokolijeva stebla in jih dodamo k ričetu. Tik pred koncem primešamo cvetke brokolija, kuhamo še 5 minut in postrežemo!

Namig: Vsi vemo, da je naslednji dan pogret ričet najboljši! Naj vam tekne!
Preberite še: Piščanec v smetanovi gorčični omaki

Recept in fotografija: Slavka Ilich

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana