Kako konzerviramo zelišča

Ob pravem času večje količine zelišč domače pridelave poberemo in konzerviramo.

Pri večini je treba uporabne dele pobrati, dokler so rastline še mlade, ker sta takrat vonj in okus najboljša, večinoma pred cvetenjem, cvetove pa pobiramo, tik preden se razcvetijo. Vse dele zelišč je najbolje nabirati zjutraj, ko se posuši rosa in preden jih sonce močno ogreje.

Zelišča konzerviramo s sušenjem. Vendar če nismo prav skrbni glede temperature, se rado pripeti, da dobimo suh in neprivlačno rjav peteršilj s priokusom po slami, česar si res ne želimo. Lahko jih sušimo povezana v šopke v senčnem in zračnem prostoru ali potrgane listke posušimo v gospodinjskem etažnem sušilniku pri temperaturi, ki ni višja od 50 stopinj.

Zelišča dobro prenašajo zamrzovanje, zato je smiselno večje količine v sezoni shraniti v malo vode v vrečkah ali posodicah za ledene kocke. Prej jih nasekljamo in takoj zamrznemo.

Nekaj zelišč lahko konzerviramo v olju. Bazilika se odlično obnese v pestu, se pravi sesekljana, z dodatkom odličnega parmezana, česna, pinjol in precej še bolj odličnega oljčnega olja. Podobno shranimo koriander z mandlji in drobnjak z orehi.

Lahko pa jih porabite tudi takole:
Zeliščno maslo>>
Izvrstna domača sol treh okusov>>

Fotografije: Thinkstock

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed