Kako naredimo kobariške štruklje (FOTO)

Klobuk dol pred našimi iznajdljivimi predniki, ki so se spomnili tako rekoč iz nič narediti tako božansko jed.

Kobariški štruklji so posebnost krajev okoli Kobarida, kjer so jo nekdaj pripravljali predvsem za božični večer in včasih za malico koscem poleti. V Bovcu, le nekaj kilometrov stran, imajo spet svoje štruklje, natančneje krafe, v Trenti prav tako. Za vse je značilno preprosto testo brez jajc in večinoma sladek nadev. Ni testo za rezance, iz kakršnega so kvočevi nudlni s Koroškega, pa tudi ne táko kot za razne druge nudlne z one strani Alp tik čez mejo. Ne, tile štruklji ali krafi v Posočju imajo prav posebno testo le iz moke in slanega kropa.

Testo za kobariške štruklje me je begalo že dalj časa, zato sem se dela zdaj lotila s posebno potrpežljivostjo in rahlo nervozo. Podobno kot pri ajdovih krapkih. Ampak, klobuk dol pred našimi iznajdljivimi predniki, ki so se spomnili tako rekoč iz nič narediti tako božansko jed, pa vse lepo drži skupaj.

Kobariški štruklji se od drugih razlikujejo predvsem po obliki. Bovški, denimo, imajo pri stiku zobčke, ki jih oblikujejo tako, da porivajo testo s prstom sem in tja. Mogoče rahlo zamudno, kdo ve. Pri kakšnih drugih žepkih velikokrat naredimo odtis z vilicami. Kobariški imajo namesto vsega tega prstni odtis. Kuharjev, se razume. Nastala vdolbinica je potem priročna jamica za sladko zabelo. Priročno, ni kaj.

Priporočamo: Kam na žlikrofe?

Jed je za članek pripravljena po receptu, ki je nekakšen skupek različnih domačih receptov gospodinj s tistega konca, ker pač vsaka dela po svoje. Kar pomeni s precejšnjo količino drobtin, saj so bili orehi včasih za marsikoga nedosegljivi. Vsaj ne v količini, ki bi bila prehransko sprejemljiva za današnji čas, ko gledamo na vsak gram maščobe ali »nepotrebnih« ogljikovih hidratov. Kdor želi, naj torej količino drobtin v nadevu zmanjša po lastni presoji in jih zamenja z orehi. Je pa res, da imajo drobtine tu pomembno nalogo, da nadev držijo skupaj brez dodatka jajc.

Jed je zelo okusna. Tako zelo, da je celo izbirčnež št. 1 (berite domači najstnik) po poskusnem nergajočem grižljaju milo prosil za še in še. Kar se mi v zadnjem času zgodi le izjemoma. Še tole: štruklje brez težav zamrznemo. Najbolje tako, da jih razprostremo po pladnju in zamrznjene nato shranimo v vrečko.

Osnovni recept za 45 do 50 štrukljev

Sestavine

– 700 g pšenične moke
– približno 6 dl vrele slane vode, približno 1 dl vrelega mleka
– 250 g mletih orehov, 150 g rozin
– 200 g sladkorja
– 200 g krušnih drobtin
– 2–3 žlice masla, 1–2 žlici ruma
– limonova lupinica, ščep cimeta

Priprava

1. Moko stresemo v posodo in poparimo s slanim kropom. Ne ponovite moje napake pri poskusni pripravi. Moko poparimo s slanim kropom! Vodo dodajamo postopno, saj mora biti testo precej čvrsto, nikar lepljivo. Poparjeno moko premešamo najprej s kuhalnico, nato pa nežno pregnetemo z rokami in oblikujemo debel svaljek. Naj se ohlaja, medtem ko pripravljamo nadev.

2. Za nadev v posodo stresemo mlete orehe, jih poparimo z mlekom in krepko premešamo. Tudi tu prilivamo tekočino postopno in po malem, saj mleko lahko kasneje dodamo še po potrebi.

3. Posebej v ponvi na maslu previdno svetlo popražimo drobtine, rahlo, le toliko, da se navlažijo z raztopljenim maslom. Poparjenim orehom dodamo drobtine, sladkor, cimet, rum, limonovo lupinico in vse skupaj premešamo. Po potrebi prilijemo toplo mleko, vendar ne pretiravamo, saj mora biti nadev manj mazav in tekoč kakor za potico, da ga lahko oblikujemo v svaljek (buljo).

4. Od testenega svaljka zdaj odrežemo košček testa in ga oblikujemo v kroglico. Testo lahko tudi razvaljamo in izrežemo kroge, če hočemo bolj enake štruklje.

5. Kroglico s prsti raztegnemo, sploščimo, pomagamo si z moko, ki pa jo damo le na spodnjo stran testa. Zgornja stran naj bo brez moke, da se bodo stranice kasneje lepo zlepile.

6. Na košček testa zdaj položimo nadev …

7. … testo prepognemo in robova nad nadevom spojimo, stisnemo skupaj v polkrog.

8. Tako pripravljen štrukeljček položimo na delovno površino in s pomokanim prstom na sredino naredimo jamico oziroma vanj nežno vtisnemo svoj prstni odtis. Štrukeljček položimo na pomokan prtič, da naredimo še druge. Kuhamo jih 10 minut v slanem kropu (zamrznjene nekaj minut dlje), vendar voda v loncu ne sme vreti. Tudi mešamo ne, le nalahno stresamo posodo. Ko priplavajo na površje, so kuhani. Poberemo jih na servirni krožnik in zabelimo z mešanico raztopljenega masla in medu.

Priporočamo še:

Kako naredimo sirov burek

Kako naredimo domačo majonezo
Kako naredimo domače mlince
VIDEO: Kako naredimo vročo čokolado
Kako naredimo domače rezance
Kako naredimo domače slanike

Fotografije: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana