Kako naredimo koruzne žgance na suho

Odpri galerijo
A+ A-
Koruzni žganci bodo naravnost izvrstni, če moko najprej popražimo, nato pa zraven dolijemo osoljen krop. Pripravite jih s trdinko.
ni podpisa

ni podpisa
ni podpisa

ni podpisa
Koruzni žganci na suho
Za 4 osebe.
- 6 dl moke koruze trdinke
- 6 dl vode
- sol
Zabela
- 3 žlice ocvirkov v masti
Priprava
1. V lonček pristavimo vodo, jo zavremo in solimo. V drugo, nižjo in večjo posodo (najboljše za kuhanje žgancev so črne emajlirane) vsujemo moko, pristavimo jo na srednje visok ogenj. V roke vzamemo leseno kuhalnico in nenehno mešamo približno 10 minut, da se moka ne zasmodi. Kako vemo, kdaj je prepražena? »Zadišati mora,« pravi Nada Zupan, ob čemer lahko dodamo, da dobra kuharica pravi čas določi tudi po videzu moke – ko je ta bolj sipka, nekako suha, je prepražena.
2. Ko se to zgodi, posodo odstavimo. Zdaj v roke vzamemo vilice z dvema rogljema, tiste za delanje žgancev. Med moko, ki jo mešamo s takšnimi vilicami, počasi vlivamo soljen vrel krop. Ko se nam zdi, da so žganci narejeni, torej ni nikjer več suhih ostankov moke, je jed nared.
3. Med pripravljene žgance vmešamo nekaj žlic raztopljene masti, ki jo vzamemo iz posodice, v kateri smo prepražili ocvirke.
4. Žgance preložimo v lončene posodice in zabelimo z ocvirki.
Namig: Če žgancev ne bomo postregli s kislim mlekom, zraven lahko natočimo tudi kozarec vina. Sommelierka Mira Šemić priporoča belo vino srednjega telesa, denimo chardonnay, sauvignonasse, viognier, sivi pinot.
Deloindom.si: Jabolčni kis: Potrebujemo zdrava, dozorela jabolka in nič vode
Priporočamo še: Trik, kako doma pripravite pico kot iz krušne peči (brez posebnih pripomočkov)
Datum Objave: 31.8.2022 ob 09:08