Bralec priporoča: Kako naredimo slivov namaz povsem brez dodajanja sladkorja

Povsem izvedljivo je, da se slivove marmelade, bolje rečeno namaza, lotimo brez dodajanja sladkorja. Ne bo se pokvaril, le nekaj pravil je treba strogo upoštevati.

Obiskali smo našega zvestega bralca Slavka Turšiča, ki nam je dokazal, da za kuhanje sadnih namazov ne potrebujemo sladkorja. Ko smo potrkali na vrata njegove kmetije, je kuhinji že od jutra gorelo v štedilniku na drva, na katerega lastniki prisegajo, zlasti ko gre za marmelade.

Takole Slavko Turšič povzema bistvo svoje metode: »Kuhanje sadja je potrebno samo do pasterizacije, jaz grem do 80 stopinj Celzija, vse drugo je mučenje sadje in uničevanje vitalnih energij v njem. Potrebnih pa je samo 20 sekund, da onesposobimo kvasovke, pozneje samo uničujemo vitamin C. Izjema je trše sadje, ki ga je treba kuhati toliko časa, da spusti sok. Tega namesto z izparevanjem, torej kuhanjem, odstranjujem z odvzemanjem: v sadno kašo potisnem cedilo, sok, ki se nateče, poberem z zajemalko in ga prelijem v pripravljeno steklenico. Tako sočasno dobim še sok. Kadar je po­trebno, zgoščujem z zrelo banano.«

Slivov namaz po korakih: potrebujete kilogram očiščenih sliv

1. Pripravili smo opremo: dve posodi, brezhibno čiste kozarčke, pokrovčke, steklenico, kuhalnico, termometer, cedilo, zajemalko in lij. Kozarčki naj se, v domačem gospodinjstvu, segrevajo v pečici na 100 stopinj, v prvi pokrovček nalijemo nekaj žganja in ga damo na stran.

2. Kilogram opranih in očiščenih sliv smo narezali na manjše koščke in jih preložili v prvo posodo. V drugo smo dali steklenico (na lesene deščice) in zalili z vročo vodo. Slavko Turšič kuha namaze v posodi eternit in na štedilniku na drva, kajti pri takem vročina ni zbrana na enem mestu kot denimo pri plinu. Ker pa ima tak štedilnik malo ljudi, to deloma rešimo s posodo, deloma pa s tem, da mešamo in ne dovolimo, da sadje na najbolj vročem delu, neposredno nad plinom, karamelizira.

3. Ko so se slive segrele toliko, da so spustile sok, je Turšič na sredo, v kašo, potisnil gosto cedilo, vanj se je zbral sok. Z zajemalko ga je prelil v steklenico s širokim vratom, ki se je grela v vodni kopeli zraven.

4. Nato je v kašo dodal začimbe – s slivami se zelo ujema cimet – in pustil, da se je kaša segrela do 80 stopinj Celzija, nato jo je napolnil v vroč kozarček ter na vrh dolil rum. Iz prvega pokrovčka je prelil žganje v naslednjega in s prvim, razkuženim, zaprl kozarec. Počakal je kako minuto, da je vroča sadna kaša dodatno pasterizirala kozarec, nato je kozarček postavil v kuhinjsko korito, kjer čakala hladna voda. Tako je ustavil proces kuhanja in dodatno razgradnjo koristnih snovi, s katerimi je sadje obilno založeno.

5. Sok, ki ga poberemo iz kaše in se zbira v steklenici, je Turšič tudi segrel do 76 stopinj in steklenico zaprl.

6. Iz kilograma sliv smo dobili 510 g namaza in približno 1 dl soka.

Priporočamo še: S tem trikom v eni potezi olupimo celo glavico česna (navdušeni boste)

Naslovna fotografija: Mateja Delakorda

Deloindom.si: Kako pravilno očistiti kuhalno ploščo
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana