Kako naredimo takšne zelene pirhe na popolnoma naraven način

Če sledite trendom, morate letos na mizo postaviti pirhe v zelenih odtenkih.

Še nekaj dni in naše kuhinje bodo postale pravcati umetniški ateljeji, v katerih bodo platno zamenjala velikonočna jajca. Vsako leto poiščemo načine, kako sami naredimo barvila na naraven način in pri tem neizmerno uživamo, saj med testiranjem vedno ugotovimo nekaj novega, presenetljivega. Lani smo se navduševali nad modrino, ki jo za seboj pustijo borovnice, letos so nas popolnoma presenetili čebulni olupki, iz katerih smo iztisnili kar 16 odtenkov. Na zalogi pa imamo še en čudovit poskus: tukaj so zeleni pirhi. Uspeli so nam tako, da smo rdečemu zelju dodali kurkumo. Zveni preprosto in tudi je!

Zeleni pirhi

  • 10 skuhanih belih jajc
  • pol glave rdečega zelja
  • 1,5 l vode (oz. količino prilagodimo glede na količino zelja)
  • žlica kurkume v prahu
  • 2 žlici belega kisa

Po korakih

1. Rdeče zelje narežemo na trake.

2. Zelje zalijemo z vodo, zavremo in kuhamo približno 20 minut.

3. Ko je skuhano, dodamo kurkumo in beli kis ter vse skupaj ohladimo. Tekočino lahko precedimo, če pa v loncu pustimo kose zelja, se bodo na jajca odtisnili različni vzorčki.

4. Dodamo jajca in jih v tej tekočini pustimo vsaj 36 ur.

Še več namigov

  • Barva se najlepše prime na bela jajca. Preberite, kako jih razbelimo, če jih ne najdete v trgovinah.
  • Če dodamo še več kurkume, se bo zelena približala toplejšim odtenkom.
  • Če jajca pred kuhanjem očistimo z belim kisom, bo barva bolj intenzivna (skoraj podobna kupljeni barvi) in vidna že po 24-ih urah.

 

Priporočamo še: Pletenica: edini recept, ki ga potrebujete za ta velikonočni kruh
Kristina Smodila

Moja kuhinja bi bila prava simbiozna zmešanica stilov. Skandinavsko-moderno-rustikalno-industrijsko obarvana v belih in sivih tonih. Malček črne za kontrast in malček vodilne barve, ki bi se menjavala glede na sezono in počutje. Še tehtam, ali bi steno krasil vzorec marmorja ali preprostih belih ploščic, zloženih v ribjo kost. Pripomočki bi bili v rožnati zlati kombinaciji in nepravilna keramika bi krasila odprte police. Pomemben del kuhinje bi bila velika in lesena jedilna miza za slastna druženja z družino in prijatelji. Oh, in zelišča! Občasno pa tudi poljske cvetlice ali vrtne hortenzije. Tudi tulipanov iz tržnice se ne bi branila.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana