Odprta Kuhinja

Kako pripravimo cvetni sirup

Cvetni sirup (Foto: Eva Legiša)
Odpri galerijo
A+   A-
Uporabimo ga za različne brezalkoholne ali alkoholne napitke, pripravo sladic.

Sestavine

  • 4 pesti cvetov robinije
  • 5 pesti bezgovih cvetov
  • 2 pesti cvetov dišeče vrtnice
  • 1–2 pesti cvetov ranjaka
  • 2 limoni
  • vaniljev strok
  • 2,5 kg sladkorja
  • 2,5 l vode
  • 2 žlici citronske kisline

Priprava

  1. Cvetove očistimo in razporedimo v petlitrski kozarec (ali v več manjših).
  2. Limoni narežemo, vaniljev strok prerežemo in izdolbemo sredico ter oboje dodamo k cvetju.
  3. Skuhamo sladkorni sirup iz vode in sladkorja. Ko se sladkor popolnoma stopi, odstavimo in delno ohladimo.
  4. Z mlačnim sladkornim sirupom prelijemo cvetove, dodamo citronsko kislino ter zapremo in pustimo stati 2–3 dni. Večkrat premešamo.
  5. Sirup precedimo in iz cvetov skozi skozi gazo iztisnemo preostali sok. Nato na hitro zavremo in nalijemo v steklenice. V temnem in hlad­nem prostoru lahko hranimo tudi leto dni.

Priporočamo še: Bezgova panakota z jagodami

 

Foto: Eva Legiša

 

Datum Objave: 26.5.2018 ob 09:05

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: