Kako pripravimo cvetni sirup
Odpri galerijo
A+ A-
Uporabimo ga za različne brezalkoholne ali alkoholne napitke, pripravo sladic.
Sestavine
- 4 pesti cvetov robinije
- 5 pesti bezgovih cvetov
- 2 pesti cvetov dišeče vrtnice
- 1–2 pesti cvetov ranjaka
- 2 limoni
- vaniljev strok
- 2,5 kg sladkorja
- 2,5 l vode
- 2 žlici citronske kisline
Priprava
- Cvetove očistimo in razporedimo v petlitrski kozarec (ali v več manjših).
- Limoni narežemo, vaniljev strok prerežemo in izdolbemo sredico ter oboje dodamo k cvetju.
- Skuhamo sladkorni sirup iz vode in sladkorja. Ko se sladkor popolnoma stopi, odstavimo in delno ohladimo.
- Z mlačnim sladkornim sirupom prelijemo cvetove, dodamo citronsko kislino ter zapremo in pustimo stati 2–3 dni. Večkrat premešamo.
- Sirup precedimo in iz cvetov skozi skozi gazo iztisnemo preostali sok. Nato na hitro zavremo in nalijemo v steklenice. V temnem in hladnem prostoru lahko hranimo tudi leto dni.
Priporočamo še: Bezgova panakota z jagodami
Foto: Eva Legiša
Datum Objave: 26.5.2018 ob 09:05