Odprta Kuhinja

Kako speči perfektno jajce na oko

Odpri galerijo
A+   A-
Pet koristnih nasvetov za pripravo jajca na oko slovenskega kuharskega mojstra.Namesto uvoda vam zastavimo nekaj vprašanj o ocvrtem jajcu: naj ga začnemo peči v hladni ali razbeljeni ponvi? Naj ponvico pustimo odkrito, pokrito ali naj čeznjo poveznemo časopisni papir? Naj jajce pečemo na maslu, v ponev dodamo kapljico olja ali celo malo vode? Ali naj raje, kot v eni od kuharskih knjig svetuje slavni Jamie Oliver, jajce cvremo v enem centimetru oljčnega olja?
Preberite tudi: Formula za popolna umešana jajca

Veliko različnih poti do ene preproste jedi, kajne? In zato lahko zatrdimo, da je tudi pri ocvrtem jajcu (podobno kot pri goveji juhi, golažu in vseh teh jedeh, ki jih obvlada »že vsak«) posredi kar nekaj trikov.

Svoje drobne skrivnosti o tem, kako spečemo perfektno jajce na oko, nam je razodel Uroš Gorjanc. Na Obrtno-podjetniški zbornice Slovenije je pred štirimi leti opravil mojstrski izpit, zato je eden redkih v Sloveniji, za katerega lahko brez sence dvoma zapišemo, da je čisto pravi kuharski mojster. Zadnjih nekaj let vodi kuhinjo Gostilne Krištof, zagotovo ene najbolj znanih v Kranju. In čeprav gostje tu le redko naročajo jajca na oko, obvladajo v kuhinji tudi tovrstne trike.

Tu je pet koristnih nasvetov mojstra Gorjanca, ki bodo vaš zajtrk z jajci dvignili na višjo stopnjo!


1. Jajce najprej ubijemo v skodelico.

Zakaj? »Ker tako že po vonju in izgledu rumenjaka, ki mora biti lepo okroglast in nikakor ne sploščen, takoj preverimo, ali je jajce sveže,« pravi mojster Uroš Gorjanc.

2. Peči začnemo v narahlo ogreti ponvi.

Izberemo najmanjšo ponev, jo pristavimo na zmeren ogenj (pri indukciji, ki ima oznako do 9, bi to bilo nekako na 5) in malo segrejemo. Potem dodamo žličko sončničnega olja in že takoj zatem čez previdno, da ne razlijemo rumenjaka, vlijemo jajce.

3. Zdaj tudi solimo, in to samo po rumenjaku. Beljaka nam ni treba soliti.

4. Idealen čas peke: 7 minut.

»Peče naj se počasi. Tako bo beljak ostal lepe barve, pri rumenjaku, ki se bo zelo segrel, pa bo postal prijetno mazav. Dobili bomo podoben učinek, kot če bi pripravljali mehko kuhano jajce. Če pečemo na plinskem štedilniku, lahko temperaturo uravnamo tudi tako, da ponvico občasno prestavimo stran od ognja,« svetuje chef Uroš Gorjanc.

5. Še to: ponev naj bo odkrita!

Če bomo ponev pokrivali, se nam lahko zgodi, da zakrknil tudi rumenjak, česar nočemo.
Priporočamo še: Je jajca res potrebno hraniti v hladilniku?

Naslovna fotografija: Getty Images
Datum Objave: 2.12.2019 ob 13:12

Več iz te teme:

jajcajajce na okoUroš Gorjanc

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.