Kašnat’ zel’e

Prevod: kislo zelje s proseno kašo. Gorenjska specialiteta za zadnje vzdihljaje mrzlega letnega časa (pa tudi na kislo zelje smo nori).

Priprava: 20–25 minut.

Sestavine

  • 250 g prosene kaše
  • 500 g kislega zelja
  • sol
  • voda
  • mast z ocvirki za zabelo

Priprava

1. Kislo zelje oplaknemo in damo v lonec.

2. Proseno kašo preberemo, oplak­nemo na rešetu in stresemo v lonec k zelju.

3. Prilijemo toliko vode, da prekrije vse sestavine. Pristavimo, in ko zavre, kuhamo naprej nad šibkim ognjem, da se kaša zmehča. Po potrebi solimo in prilivamo vodo. Jed mora biti gosta.

4. V majhni kozici segrejemo mast z ocvirki in z njo jed zabelimo. Ponudimo kot prilogo ob pečenici ali krvavici.

Različica: Namesto zelja vzamemo kislo repo.

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed