Odprta Kuhinja

Kičeri: zdravilna enolončnica iz drobnih zelenih fižolčkov in riža

Odpri galerijo
A+   A-
Ostanki slabih navad, toksini, zaspana prebava in kakšen kilogram preveč so dobri razlogi za očiščevalno dieto.


Ni kaj, poležavanje na kavču se bo s prvimi toplejšimi dnevi moralo končati. Ko poženejo zvončki, pomlad ni več daleč. S pomladjo se začne veliko spomladansko čiščenje. Ostanki slabih navad, toksini, ki so ostali za virozami, zaspana prebava in kakšen kilogram preveč na nepravem mestu so dobri razlogi za očiščevalno dieto. Pomlad je najboljše obdobje za razstrupljanje.

Ko se lotimo detoks diete, je treba imeti v mislih, ali boste s spremenjeno prehrano dobili dovolj tekočine in hranil. Ajurvedska jed kičeri je morda ravno tisto, kar zdaj potrebujete.

Kičeri je ajurvedska enolončnica iz drobnih zelenih fižolčkov in riža. Na policah z zdravo hrano boste našli zelen fižol tudi pod imenom zelena soja ali mung.

Mung velja za enega izmed boljših virov rastlinskih proteinov. Seznam vitaminov, mineralov, vlaknin, antioksidantov je tako dolg, da te hitro prepriča. Zanimivo je vsekakor tudi to, da je lahko prebavljiv in pri večini ne povzroča značilnih težav po uživanju stročnic.

Nekateri recepti za kičeri namesto munga uporabijo rdečo lečo, kar je bolj praktično za pripravo, ker rdeče leče ni treba pred kuhanjem namakati. To nam je vsem tako odveč, čeprav ne vzame nobenega časa, le spomniti se je treba.

Namen diete je, da z mono prehrano očistimo prebavni trakt in sprožimo samočiščenje. Prve pozitivne učinke boste hitro opazili.

Zakaj ravno riž in mung?


Kombinacija riža in munga zagotavlja popolno ravnovesje vseh hranil, ki jih telo potrebuje. Po ajurvedi kičeri uravnava vse tri doše in je primeren za vsak tip telesne konstitucije. Je najbolj varna oblika razstrupljanja, saj telo hkrati čisti, neguje in nahrani. Količine hrane niso omejene, zato med to dieto nisi lačen. Ne vsebuje glutena, kar prav tako pomaga pri razstrupljanju. Kičeri je prava super hrana, nasiten, hranljiv in lahko prebavljiv. Še ena dobra stvar pri tej dieti je, da ne vsebuje nobene pikantne začimbe, popra, čilija, niti čebule ali česna, zato je jed izjemno satvična, pomirjajoča.

Očiščevalni dan je lahko sestavljen tako, da ves dan uživate kičeri, kolikor želite. Med obroki pijete mlačno vodo ali nežen nesladkan čaj iz komarčka, janeža ali kumine. Za malico se osvežite s sadjem. Če je zvečer lahkota prevelika, skuhajte kompot ali naredite jabolčno čežano. Seveda brez sladkorja. Za boljši učinek dieto podaljšajte na ves teden.

Recept je za eno osebo, saj močno dvomim, da boste še koga v družini nahecali, da gre z vami v spomladansko očiščevalno dieto. Bi bilo pa seveda fino in takrat sestavine zelo preprosto podvojite ali celo potrojite.

Kombinacija riža in munga zagotavlja ravnovesje vseh hranil, ki jih telo potrebuje.

Kičeri


Za enega.

  • 100 g riža (najbolje polnozrnat basmati)

  • 100 g zelene leče (mung)

  • pol žličke mlete kumine

  • pol žličke kurkume

  • pol žličke mletega koriandra

  • pol žličke soli

  • žlica olja


Priprava


Mung in polnozrnat riž namočite za najmanj šest ur. Odcedite in v sveži vodi kuhajte približno pol ure. Med kuhanjem dodajte kumino, kurkumo in koriander. Solite šele na koncu.

Kičeri je lahko kot rižota ali bolj podoben juhi. Skuhajte ga do mehkega, kot vam je všeč. Po ajurvedi naj bi bil skoraj razkuhan, takšen je najlažje prebavljiv. Če jeste kičeri ves dan ali več dni kot dieto, si ga pripravljajte sproti za vsak obrok, da bo vaša zdravilna hrana vedno sveža in popolna.

Zabelite ga s kokosovo maščobo ali oljem po vašem okusu. Po ajurvedi je najbolj zdravilna in krepčilna maščoba ghee, prekuhano in precejeno maslo.
Priporočamo še: Detoks napitek za zdrav dan
Datum Objave: 9.2.2022 ob 08:02

Več iz te teme:

brezmesne jedienolončnicadetokskičerimungo

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja