Kislica: trije recepti, ki vas bodo navdušili

Dajte no, kislica?!? Neverjetno uporabna rastlina. Celo za sladice.

O uporabi kislice smo se pogovarjali z našo zeliščarko Mirjam Grilc. V posebno veselje so nam sestavine, ki so vsem dostopne. In pri kislici je zdaj ta lastnost še prav poudarjena: raste na travnikih in v tem času kar vabi k sebi s svojimi rdečimi, na videz nepomembnimi cvetovi; dvigajo se nad travo, ki je šele dobila zagon.

Mirjam, kar malo vas je presenetilo, ko smo predlagali kot temo kislico. Je do zdaj niste uporabljali?

Presenetilo v dobrem pomenu! Sama bi v tem obdobju dala prednost marsikateri drugi zdravilni rastlini, ki se mi z vidika zeliščarja zdi pomembnejša, a se je pokazalo, da je tudi kislica super izbira: skoraj vsi jo poznajo, tisti, ki se z njo še niso srečali, pa jo z lahkoto prepoznajo, ko jo okusijo. Kar se meni zdi pomembno, je tudi to, da v tem obdobju ni rastline, ki bi bila tako zelo podobna kislici, da bi jo nepoznavalci lahko zamenjali.

Ali ima ta rastlina kakšno vrednost za zeliščarja, poznavalca zdravilnih rastlin?

Kislica pravzaprav ne spada med zeliščne rastline, vsaj ne med tiste, ki jih naberemo, posušimo in shranimo. V večini strokovnih knjig je ne boste našli, kar pa ne pomeni, da se z njo ne spogledujemo. Kislica ima sicer največ vrednosti pred cvetenjem in koristi predvsem pri čiščenju krvi. Pa vendar tudi pri njej velja opozorilo, naj raje ne pretiravamo, kajti oksalna kislina, ki jo vsebuje, povzroča težavo ljudem, ki trpijo za pekočo zgago in imajo ledvične kamne. Dober podatek zanje je ta, da ko kislico toplotno obdelamo, se vsebnost te kisline zmanjša. Spet dobra lastnost oksalne kisline pa je, da pomaga odpravljati težave z luskavico, in tem ljudem se priporoča uživanje ravno čaja iz sveže kislice.

Kako bi opisali okus in v kakšne druge kombinacije bi ga še vključili: čeprav ga vsi poznamo in vemo, da je skoraj kot limonov sok, pa kislice, razen za priložnostno glodanje na travniku, skoraj ne uporabljamo.

Okus kislice je res kisel, a vendar pusti drugačen okus kot limona, nekako se razblini in ne traja dolgo. Limona jedca lahko kar strese, kislica te le osveži. Zelo uporabna se mi zdi pri pikantnih jedeh, torej je možnosti kar veliko. Odlična kombinacija sta čili in kislica, dobro bi se podala v kakšen blag kis.

Kako bi uporabili cvetove?

Cvetovi so preveč lepi, da bi jih toplotno obdelali, zato bi jih potresla po sorbetu, sladoledu, pečenem krompirju, rižoti s krompirjem …

Zdi se mi, da ste z rezultatom kuhanja kar zadovoljni. Mislite, da bi morali več kislice sejati na zelenjavnih vrtovih? Francozi to že dolgo počnejo.

Res sem zadovoljna in komaj čakam, da dobimo povratno informacijo, če se bo kdo lotil pite, ki je sočna, sveža in nadvse okusna. Za vse tiste, ki v bližini nimajo travnikov, je seveda izziv gojiti kislico na vrtu. Tudi sama jo imam že dolgo posajeno, vendar ne navadne, ampak posebne sorte, kot je na primer krvava kislica.

Tokrat smo se lotili posebnega izziva: preizkusili smo tudi recept za sladko pito s kislico. Kaj menite o tem receptu?

Ta je za tiste, ki imajo radi novitete v kuhinji: naj se priprave kar lotijo! Vsak lahko receptu tudi kaj doda ali kaj odvzame, spremeni npr. moko, mandlje, in sem prepričana, da bo rezultat navdušil.

Je ta kuharski izziv kaj spremenil vaš odnos do te skoraj najbolj nezahtevne rastlinice, kar jih je?

Seveda, prav navdihnilo me. Sama si bom najprej pripravila čaj, da okusim kislico še na ta način, na krožniku pa zagotovo pride na vrsto še v kakšni obliki.

Preverite recepte, ki jih je za nas pripravila Mirjam Grilc.

Namaz iz kislice in maskarponeja

Kislica v zdrobovi juhi

Sladka kremna pita s kislico

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana