Kislo zelje: več kot 10 receptov, da boste lažje prebrodili težko hrano veselega decembra

Z našimi recepti, od klasik do novosti, vam bo kislo zelje vedno okusno uspelo.

Poleti smo iskali kislino za osvežitev telesa, zdaj pa, da se po bogatih pojedinah nekoliko olajšamo. Kislo zelje znamo Slovenci zelo dobro uporabiti in porabiti, a če zmanjka idej, se spomnite na nas. Zbrali smo jedi, ki jih najraje kuhamo, hkrati pa so to recepti, ki ste jih v minulem letu množično klikali.

Segedin iz pečice: edini recept za to jed, ki ga potrebujete

Resnica je taka: nihče od nas, ki smo ga preskusili, segedina ne bo nikoli več delal drugače kot v pečici. Segedin, pripravljen na ta način, bo polnejšega okusa, res z manj tekočine. Ampak: tudi z manj vonja po kislem zelju. Mi sicer nismo med njimi, ampak marsikoga moti, še zlasti v majhnih stanovanjih. Je pa segedin zagotovo kraljevska jed hladnejšega dela leta.

Segedin iz pečice: edini recept za to jed, ki ga potrebujete

Čista osnova: dušeno kislo zelje s kranjsko klobaso

Pred časom smo že poiskali nove in zanimive recepte za dušeno kislo zelje, a tega, za katerega menimo, da vam bo najbolj všeč, pa smo prihranili za dni, ko bo zunaj postalo res hladno, nam pa se bo tožilo po takšnih krepkih prilogah. No, tako skuhano pa je lahko kar samostojen obrok. Z dobrim domačim kruhom poleg.

Dušeno kislo zelje

1. Juha iz zelnice

Za razstrupljanje, v času postov in po težkih praznovanjih.


2. Dušeno kislo zelje

To priljubljeno zimsko jed vsak pripravi malo drugače; ponudimo ga s krompirjem v kosih in pečenicami.


3. Sromaško kislo zelje

Sromaško, a še kako okusno!


4. Krompirjeve natrgane haluške s kislim zeljem

Haluške so odlična zimska jed, ki te nahrani in oskrbi s probiotiki iz fermentiranega zelja in tempeha. Doma je hrana zanesljivo najboljša.


5. Kranjska gibanica s kislim zeljem

Praktična zloženka iz zelja in klobas.


6. Pečenica z matevžem in kislim zeljem

Dobra domača slovenska hrana.


7. Jota s kislim zeljem in kranjsko klobaso

Ni zime brez te jedi.


8. Zelenjavni pire in segedin

Baby pire tudi velikim v zadovoljstvo.


9. Odličen recept za segedin na klasičen način

Že kar nekaj časa hranimo ta fantastičen recept, ki nam ga je pred leti zaupala Irena Bogataj s Fužin v Poljanski dolini. Irena med vsemi enolončnicami najraje pripravi prav to zeljno jed na žlico, saj je doma na kmetiji Lojz, kjer se že skoraj desetletje ukvarjajo s pridelavo in predelavo sadja in zelenjave, predvsem s kisanjem zelja in repe.


10. Po korakih: sarma

Da bo ta res dobra, okusna in »zdravilna« – priprava po korakih.


Naslovna fotografija: Getty Images

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed