Odprta Kuhinja

Klasike z Urško Fartelj: boranija, najbolj priljubljena poletna jed s stročjim fižolom

Odpri galerijo
A+   A-
Govorimo o zares polnokrvni poletni klasiki in malo družin poznamo, kjer ne bi bila skoraj zaščitni znak poletja. Zato nam je bilo toliko bolj zanimivo, kakšen pogled na to krasno jed ima Urška Fartelj: pri njih pa stročjega fižola niso pripravljali tako.Danes za vas nimam kakšne obširne zgodbe: boranije pri nas nismo nikoli tako imenovali oziroma vsaj jaz se iz svojega otroštva ne spomnim, da bi to jed kdaj pripravljali. Spomnim se samo balkona pri mojih starših, počitnice so bile, jaz pa z velikim vedrom stročjega fižola, ki ga je bilo treba narezati in mu odrezati vršičke. Kako se je to vleklo! Seveda smo julija kuhali stročji fižol, ampak največkrat smo ga jedli v kakšni hladni solati z veliko bučnega olja in česna ali v omaki z velikim »šniclnom« poleg. Stročji fižol v solati je ena boljših solat.

Boranija (ali boranja) torej. V bistvu to jed pripravimo na enak oziroma zelo podoben način kot golaž. In tako kot pri golažu je tudi pri boraniji ključen vrstni red dodajanja sestavin, praženja ... Količine niti niso tako zelo pomembne, da bi jih morali pisati v gramih. Saj veste ... Simpl kot ... aja, tisto je pasulj. No, saj golaž oziroma boranijo je tudi preprosto skuhati. Samo nekaj več časa vam bo vzelo: računajte na kaki dve uri.

Kakšno sorto stročjega fižola je najbolje dodati?


Uporabimo, kakršnega pač imamo na voljo: lahko ploščatega, rumenega, zelenega, sama edino z vijoličastim še nisem kuhala boranije. Pazimo le, da je mlad, da nima predebelih nitk, ker potem jed ne bo tako slastna.

Stročji fižol seveda očistimo in narežemo na manjše kose. Na polovico, na tretjine, odvisno, kako velike kose želite. Preveliki niso najboljši, ker radi letijo z žlice, premajhni pa se prehitro razkuhajo. Sredina je običajno dobra izbira.

Preden fižol režemo na koščke, se ukvarjamo tudi z vprašanjem motečih nitk: te se da zelo lepo odstraniti, ko režemo stran pecelj ali vršiček stroka.

Kaj pa pravzaprav odstranimo?


Pecelj že odstranimo, ker je preveč trd. Ali odstranimo še vršiček? V bistvu to ni potrebno, ker je mehak. Ker pa je v jedi lepše videti lepo narezan fižol brez navihane konice ... se sami odločite, ali jo boste odrezali ali ne.

Kaj pa vi: imate raje obrezan stročji fižol ali se s tem ne ukvarjate?
Kaj pa vi: imate raje obrezan stročji fižol ali se s tem ne ukvarjate?

Zdaj pa postopek po vrsti: rezanje čebule


Da, z nožem boste to naredili. Tako kot velja za bograč, tako velja tudi za dober golaž, boranijo in vse podobne jedi na žlico, da moramo čebulo narezati z ostrim nožem in nikakor ne s sekljalnikom. Zakaj? Ker se v sekljalniku del čebule bolj zmelje, čebula se, khm, polula, kot pravimo, spusti preveč eteričnih olj in jed zato ne bo tako fina. Takšne čebule nikakor ne moremo lepo popražiti. Ampak res, narežite jo na drobno, ker si nihče ne želi v jedi na žlico koščkov čebule v ustih.

Kakšna maščoba se najbolje obnese?


Včasih so za svinjino uporabljali svinjsko mast, če pa želite bolj »zdravo« alternativo, lahko uporabite tudi olivno olje.

Druga enako pomembna sestavina ... Izberemo kos mesa, ki vsebuje vsaj malo maščobe, ker takšno med kuhanjem ostane še vedno dovolj sočno. Recimo svinjsko pleče. Zakaj meso prej popražimo? Da zunaj zakrkne in potem med kuhanjem ohrani sočnost. Poleg tega zapečeni deli na dnu posode obogatijo samo »omako«.

Praženje


Če se nam mudi, lahko čebulo malo posolimo, pa bo vse skupaj za pol hitreje. Ne pražimo predolgo ali na močnem ognju, ker to ne ustreza ne česnu ne mleti papriki. Oba bosta zagrenila.

Sol


Pri jedeh na žlico je pomembno, da sol dodajamo sproti. Ne na koncu, ker želimo, da okusi bolj ali manj ostanejo v fižolu in mesu in zaradi zakona osmoze ne preidejo preveč v »juho«. Seveda mora biti okusna tudi juha, zato pa smo toliko časa pražili čebulo, česen ...

Boranija • srednje velika skleda stročjega fižola

 • svinjsko pleče, narezano na kocke

 • 150 g paradižnika v kockah v paradižnikovi omaki

 • žlica paradižnikovega koncentrata

 • velika čebula

 • 2 stroka česna

 • zvrhana žlička mlete rdeče paprike

 • jušna osnova (lahko tudi voda)

 • timijan

 • majaron

 • malo zelene

 • sveže mlet poper

 • sol, maščoba


Priprava


1. Najprej na maščobi popražimo čebulo, ki smo jo z nožem drobno narezali.

2. Pražimo na majhnem ognju, počasi, poskušamo se približati dvajsetim minutam: tako bo čebula zares res lepo razpadla v vsej svoji veličini.

3. Ko je čebula obdelana, dodamo meso in ga z vseh strani popražimo. Posolimo. Zatem dodamo papriko, paradižnikov koncentrat in strt strok česna in popražimo le toliko, da česen zadiši.

4. Prilijemo še paradižnikovo omako in toliko vode, da je meso za vsaj tri prste pod gladino. Dodamo očiščen in na manjše koščke narezan stročji fižol, druge začimbe in kuhamo kakšno uro oz. dokler fižol in meso nista kuhana. Po potrebi še dosolimo.

Priporočamo še: Tedenski jedilnik: poletna kosila, ki jih ne moremo prehvaliti
 
Datum Objave: 5.7.2021 ob 08:07

Več iz te teme:

juhe in enolončnicestročji fižolmaščobaboranijarezanje čebule

Naročite se na e-novice:

Urška Fartelj
Urška FarteljUrška Fartelj, ustvarjalka bloga 220 stopinj poševno, je med najbolj prepoznavnimi in uglednimi blogerji za hrano pri nas. Njena moč je v tem, da zna vsakdanje jedi predstaviti na lep, zanimiv in hkrati poznavalski način. Človek se kar takoj bolje počuti, postane kralj svoje male družinske mize, ki to zna pripraviti.