VIDEO: Kocke z jagodami in s kokosom brez peke

Sladica je polna sončnega okusa kokosa in jagod, ki kličejo tople dni. Te kocke, ki so res utelešenje vsega dobrega, si bomo z velikimi očmi privoščili na domači vrtni zabavi ali po nedeljskem kosilu.

Sladice, ki jih pripravimo v večjem pekaču in nato narežemo na kocke, so med Slovenci izjemno priljubljene. Pripravljamo take s pečenimi biskvitnimi podlagami in kremnimi nadevi, pa skutna peciva, sadne rezine, presne ali ledene primerke. Mi smo se odločili za različico brez peke, da bo primerna za toplejši del leta, ko pečice raje ne prižigamo.

Recept smo zaupali naši Tamari Ružić (Gourmantica.si), strastni ljubiteljici kokosa in jagod, sadeža, ki nas tako navdihuje v tem času. Seznam sestavin in priprave je daljši, a le tako smo lahko dosegli mavrico plasti za čudovit vizualni učinek. Brez skrbi, pravzaprav je zelo preprosto: meljemo, topimo, mešamo, stepamo in hladimo. Le malce časa si moramo vzeti. A verjemite, veselje za mizo bo odtehtalo ves trud.

Sestavine (za pekač velikosti 24 x 24 cm)

Piškotna podlaga
– 330 g piškotov oreo
– 80 g masla
– 2 žlici mleka

Jagodna krema
– 350 g jagod
– 350 g sira maskarpone
– 150 ml smetane za stepanje
– 3–4 žlice sladkorja v prahu
– 4 lističi želatine

Jagodni žele
– jagodni kompot (840 g)
– 6 lističev želatine

Kokosova krema
– 300 g sira maskarpone
– 100 ml smetane za stepanje
– 75 g kokosove paste ali kokosovega namaza
– 3 žlice vroče vode
– 2–3 žlice sladkorja v prahu
– 2 lističa želatine

Kakavov preliv
– 75 g grenkega kakava v prahu
– 150 ml vode
– 100 ml smetane za stepanje
– 120 g sladkorja
– 4 lističi želatine

Priprava

1. Dno pekača obložimo s peki papirjem, obod pa z acetatno folijo ali čvrstim trakom, ki ga naredimo iz prepognjenega peki papirja in aluminijaste folije.

2. Naredimo piškotno podlago: piškote zmeljemo ter jim primešamo stopljeno maslo in mleko. Zmes razporedimo po pekaču in jo dobro potlačimo. Postavimo v hladilnik.

3. Pripravimo jagodno kremo: želatino namočimo. Jagode pretlačimo in jih skupaj s sladkorjem zavremo. Želatino ožamemo in jo primešamo k vročim jagodam. Pustimo, da se ohladi do mlačnega. Jagode prilijemo k maskarponeju, premešamo in dodamo še stepeno smetano. S kremo prelijemo piškotno podlago. Postavimo v zamrzovalnik za 30 minut, da se učvrsti.

4. Naredimo jagodni žele: najprej spet namočimo želatino. Iz pločevinke kompota odvzamemo jagode in jih pretlačimo s paličnim mešalnikom. Dolijemo toliko tekočine iz kompota, da bo skupna količina 500 ml. Še enkrat premešamo. Od dobljenega pireja odvzamemo 4 žlice zmesi in jo segrejemo do vretja. Dodamo ožeto želatino in jo raztopimo. Primešamo jo k preostali zmesi in prelijemo čez jagodno kremo. Spet postavimo v zamrzovalnik za 30 minut, da se žele učvrsti.

5. Na vrsti je kokosova krema: kokosovo pasto zmešamo z vročo vodo. Mas­karpone kremasto stepemo, dodamo kokosovo pasto z vodo in sladkor ter še enkrat premešamo. Nato ročno primešamo stepeno smetano. Odvzamemo tri jušne žlice te zmesi, jo segrejemo in v njej stopimo ožeto želatino. To prilijemo v kokosovo kremo in razporedimo po jagodnem želeju. Spet zamrznemo za 30 minut.

6. Kakav, sladkor in vodo segrejemo do vretja, dodamo sladko smetano in na srednje močnem ognju še enkrat segrejemo do vretja. Odstavimo in v vroče vmešamo želatino. Prelijemo čez kokosovo kremo in vse skupaj postavimo na hladno čez noč ali za 30 minut v zamrzovalnik.

Trik za lepe kocke: Za rezanje uporabite najdaljši, najtanjši in najbolj oster nož, ki ga premorete. Po vsaki potezi ga operite. Za enakomerne in lepe kose razrežite cel pekač in ne vsake kocke posebej. Zarezo naredite v eni potezi in nož potisnite ob dno, da bo prerezal še piškotno dno. Sladica mora biti ohlajena, nikar ne režite tople, saj boste zabrisali lepe plasti.
Namig: V kokosovo kremo lahko dodamo malce kokosovega likerja ali belega ruma.
Priporočilo: Za pripravo kock se najbolje obnese kvadratni ali pravokotni pekač za torte s snemljivim dnom, ki jih obložimo z acetatno folijo ali peki papirjem z aluminijasto folijo kot na fotografijah spodaj.

Poizkusite še: Cheesecake brez peke z belo čokolado
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana