Kako naredimo domač kokosov jogurt iz dveh sestavin

Če se izogibate mlečnim izdelkom, lahko okusen jogurt pripravite kar doma! Potrebujete samo kokosovo mleko in kapsule probiotikov.

Sestavine

– pločevinka oz. 400 ml polnomastnega bio kokosovega mleka (midva sva uporabila takšno, ki vsebuje gostilo guar gumi)
– 2 kapsuli probiotikov (uporabila sva Waya Forte)
okras
– 2 žlici jagodnega pireja, žlica granole
– kokosovi lističi, sveže jagode

Priprava

1. Pločevinko kokosovega mleka čez noč postavimo v hladilnik, da se krema strdi in loči od vode. Odpremo pločevinko. Z vrha postrgamo gosto kremo in jo damo v zelo čist kozarec. Odvisno, kako gost jogurt želimo, lahko dodamo še žlico kokosove vode. Dobro premešamo.

2. Vzamemo kapsule probiotikov, jih odpremo in vsebino stresemo na čakajoči kokos. Dobro premešamo, vendar ne s kovinsko žlico! Raje uporabimo čisto leseno žlico, plastično lopatko ali keramično žlico.

3. Kozarec pokrijemo s tanko krpo, zatesnimo z elastiko in postavimo na pult za 24–48 ur. Pazimo, da ne stoji na neposredni svetlobi. Sčasoma se bo razvil vonj po jogurtu. Najin jogurt je nared v približno 24 urah – dišati mora po jogurtu in ohraniti kremast videz. Če se med fermentacijo voda loči od kreme, diši po kislem mleku ali se na vrhu naredi plast druge barve (roza, črna …), jogurt ni uspel.

4. Ko je jogurt nared, odstranimo krpo, kozarec zapremo s pokrovom in postavimo še za nekaj ur v hladilnik. V tem času se bo jogurt prijetno ohladil in še strdil.

5. Pojemo ga lahko samega ali ga postrežemo s sadnim pirejem in dodatkom granole, po vrhu pa posujemo kokosove lističe in narežemo sadje.

6. Jogurt hranimo v hladilniku in porabimo v nekaj dneh.

NASVET: Uporabimo kapsule, ki imajo veliko število zdravih probiotičnih kultur, vendar so brez dodatkov encimov ali prebiotikov!
Priporočamo še: Sadni jogurtovi kozarčki z granatnim jabolkom

Recept in fotografija: Vibrant plate

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed