Koraki do popolne pite

Danes bomo po korakih spoznali veščino priprave pit iz krhkega testa. Dovolj bo nasvetov in namigov, da bomo odslej razmišljali le še o nadevih – sladkih ali slanih – in o tem, kakšno testeno mrežo bi oblikovali.

V enciklopediji piše, da je pita sladko ali slano pecivo iz krhkega, listnatega, vlečenega ali kvašenega testa s sladkim ali slanim nadevom, bodisi zelenjavnim, mesnim bodisi ribjim. Lahko je odkrita, kar je pogosto pri skutni, limonovi in čokoladni piti ter večini zelenjavnih, ali pokrita, torej je nadev pokrit še z eno plastjo testa, kar poznamo vsaj iz ameriških in angleških filmov, kjer so takšne pite tradicionalna praznična jed. Pogosto kuharji del testa razrežejo na trakove ali oblikujejo svaljke in z njimi kakor z mrežo pokrijejo nadev. Včasih pa kakšen nadev zakrijemo le z drobtinicami testa, kar je zelo privlačno.

Mi smo se odločili, da po korakih pripravimo enostavno pito iz krhkega testa s sladkim jabolčnim nadevom. Krhko testo ne glede na nadev vedno zgnetemo iz moke, masla ali margarine, ščepca soli in jajca ali rumenjaka – tako dobimo rahlo in bogato testo. Dietno razpoloženi lahko količino maščobe delno zmanjšamo, tudi jajce oziroma rumenjak po želji izpustimo, namesto obojega prilijemo malo vode, mleka ali vmešamo žlico kislo smetane, da sestavine sploh lahko združimo. Ker bo naša pita sladka, bomo v testo dodali še sladkor. V vsakem primeru krhko testo pustimo počivati na hladnem vsaj pol ure.

Priporočamo še: odlične ideje za pite raznoraznih okusov

Pito je mogoče speči v povsem navadnem modelu oziroma pekaču, vendar je najlepše, če uporabimo posebnega za pito (modno mu danes pravimo model za tart). Navadno je nizek, okrogel in z valovitim robom. Delo z njim je res enostavno. Ker je nizek, testo ob robu še stoji na njem, se ne zvija proti dnu, odvečno testo, ki visi čez rob, pa preprosto odrežemo z valjarjem ali nožičem. Pri pravokotnih modelih nam delajo preglavice vogali, zato je okrogla oblika klasičnega modela za pito ravno pravšnja.

Velikokrat imamo težave, kako krhko testo za pito razvaljati in prenesti v model. Spretni kuharji to naredijo tako, da razvaljano testo dobro pomokajo, prav tako pomokajo valjar, nato testo ohlapno navijejo nanj, urno prenesejo nad model in odvijejo nad njim. Komur to ne uspe, naj ne obupa prehitro, saj gre hitreje in veliko enostavneje tako, da testo narežemo na enako debele rezine, nato pa z njimi obložimo dno modela in konce s prsti potlačimo skupaj, da se lepo združijo. Postopek je zelo uporaben, ker ne potrebujemo prostora za valjanje, delovna površina ostane bolj čista, še valjar je odveč. Prav tako ni težav z ostanki testa, zlasti če bo pita brez mreže.

Priporočamo še: Po korakih: domače vlečeno testo

Kogar moti, da se testo med peko z nadevom namoči, naj ga pred nadevanjem slepo speče. V tem primeru na testo v modelu položimo kos papirja za peko, nanj stresemo suh fižol, čičerko ali kaj podobno težkega in model s tem vred postavimo v ogreto pečico. Ko je testo napol pečeno, fižol in papir odstranimo, na testo naložimo nadev in spečemo do konca. Pri nadevih, ki jih ne pečemo, kot sta puding ali krema, s fižolom obloženo testo povsem spečemo in šele ohlajeno nadevamo. Še ena možnost slepe peke obstaja, in sicer testo naložimo v model, ga postavimo v zamrzovalnik in ohlajenega nekajkrat prebodemo z vilicami, s čimer dosežemo, da skoraj povsem ohrani obliko.

Tako, osnove smo spoznali, zdaj pa na delo: po korakih do najboljše jabolčne pite.

Testo za sladko pito za en nizek model

– 250 g moke, ščep soli
– 125 g masla ali margarine
– 1 jajce ali 2 rumenjaka
– 100 g sladkorja
– vrečka vaniljevega sladkorja
– limonova lupinica
– po potrebi žlica ali dve vode, mleka ali kisle smetane

Opomba: Za slano pito sladkor in dišave izločimo. Za jabolčno pito v posodo damo na lističe narezana jabolka, jih takoj prelijemo z limonovim sokom, potresemo s sladkorjem in cimetom ter nadev naložimo na surovo ali napol slepo pečeno testo.

Koraki

1. Pripravimo krhko testo: v skledo damo moko, sladkor, sol in maščobo v kosmih, vse skupaj z rokami zmanemo v drobne svaljke ter hitro zgnetemo skupaj z jajcem oziroma rumenjakoma. Oblikujemo hlebček, ga ovijemo s folijo za živila ali položimo v vrečko in spravimo v hladilnik za pol ure, lahko tudi dlje. Model za pito bogato namastimo s koščkom razmehčanega masla ali margarine in potresemo z moko ali drobtinami. Olje ni dobra izbira, ker steče po stranicah na dno.

2. Spočito testo razvaljamo na pomokani delovni površini v obliki modela, le malo večje. Nato ga dobro potresemo z moko, prav tako pomokamo valjar in testo ohlapno navijemo nanj. Valjar s testom urno prenesemo nad model, ga odvijemo in položimo v model. Z rokami poravnamo, pogladimo, testo narahlo pritisnemo ob dno in rob modela.

3. Odvečno testo odrežemo z valjarjem ali nožem in prihranimo za mrežo ali porabimo za krhke piškote.

4. Lahko pa testo narežemo na enakomerno debele rezine, jih naložimo v model eno ob drugo in stike potlačimo. Narežemo še trak testa, s katerim obložimo tudi rob modela.

5. Če smo se odločili testo speči »slepo«, imamo več možnosti. Pri prvi testo v modelu prebodemo z vilicami, ga za eno uro postavimo v zamrzovalnik in šele nato spečemo.

6. Če za to nimamo časa, na testo položimo izrezan krog papirja za peko, nanj stresemo suhe stročnice za obtežitev in postavimo v segreto pečico. Testo slepo pečemo 8 do 12 minut pri 180 do 200 stopinjah, če ga bomo pekli naprej z nadevom (seveda bomo v tem primeru papir in stročnice pred nadevanjem odstranili), ali okoli 15 minut, če ga kasneje ne bomo več pekli. Pečeno krhko testo bo ostalo še bolj krhko in hrustljavo in se ne bo namočilo, če slepo pečeno takoj premažemo z razžvrkljanim beljakom in vrnemo v pečico za pol minute. Pazite: model s testom iz pečice je vroč!

7. Če bi radi spekli pito z mrežastim okrasom, kakor za sliko, prihranjeni del testa razvaljamo in narežemo na trakove (ali oblikujemo tanke svaljke) in jih položimo čez nadev. Tako pripravljeno slaščico postavimo v ogreto pečico. Jabolčno pito smo sprva pekli 10 minut pri 200 stopinjah, nato pa še 25 minut pri 180 stopinjah.

8. Za bleščeč videz sladke pite trakove testa na pečeni in še topli piti premažemo z razredčeno marmelado in po želji potresemo z mandljevimi lističi, lešniki, kristalnim sladkorjem ali drugimi okraski.

Priporočamo še: Kako izbrati pravi model za pito?

Fotografija: Thinkstock

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana