Korenčkova torta za praznično kosilo v zadnjem hipu

Preprosta za pripravo, iz zdravih sestavin in okusna!

Sestavine za 8 rezin

– 3 žlice mletih lanenih semen, 2 lončka moke
– 1,5 žličke pecilnega praška, žlička sode bikarbone
– ščepec soli
– 2 žlički cimeta, žlička muškatnega oreščka
– 200 g korenja
– pol lončka kokosovega sladkorja
– 2 žlici rjavega sladkorja
– 2 žlici javorjevega sirupa
– pol lončka kokosovega olja
– lonček jabolčne čežane
– žlička vaniljevega ekstrakta
– žlica jabolčnega kisa
– lonček sesekljanih orehov pekan
– 400 ml veganske smetane za stepanje
– 150 g veganskega kremnega sira
– dekoracija: 2 žlici sesekljanih pistacij in okrasni korenčki iz marcipana

Priprava

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Tortni model premera 20 cm namastimo ali obložimo s peki papirjem.

2. Mleta lanena semena zamešamo z 8 žlicami vode in pustimo 5 minut namakati, da nabreknejo.

3. V manjši skledi zmešamo suhe sestavine: moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, sol, cimet in muškatni orešček.

4. Korenje drobno naribamo v večjo skledo. Zmešamo kokosov sladkor, rjavi sladkor in javorjev sirup. Kokosovo olje stopimo in prilijemo h korenčku. Dodamo še jabolčno čežano in vaniljev ekstrakt, dobro premešamo.

5. Suhe sestavine dodamo k mokrim, previdno zmešamo, da ni več vidnih ostankov moke.

6. V zmes dodamo žlico jabolčnega kisa in sesekljane orehe pekan, hitro premešamo in testo vlijemo v namaščen pekač.

7. Pečemo približno 40 minut, da se tortica zlato zapeče. Z zobotrebcem preverimo, ali je pečena tudi v sredini.

8. Vzamemo jo iz pečice in na rešetki popolnoma ohladimo.

9. Vegansko smetano temeljito stepemo. Midva sva uporabila tako iz vrečke, ki sva jo zmešala z vodo in stepla. Nato dodamo veganski kremni sirček na kokosovi osnovi in spet temeljito stepemo do gladkega, da ni več grudic. Ker je smetana sama po sebi dovolj sladka, ni treba dodatno sladkati.

10. Tortico razpolovimo, po potrebi odrežemo klobuk, da jo poravnamo. Po želji jo pokapamo z vodo ali jabolčnim sokom, da jo navlažimo. Spodnjo plast postavimo na tortni pladenj in premažemo s kremo. Čez postavimo zgornjo plast in jo ravno tako premažemo s kremo. Zunanjo stran lahko pustimo neokrašeno za videz gole tortice.

11. Okrasimo s sesekljanimi pistacijami in korenčki iz marcipana.

Recept in fotografija: Vibrant plate

Poizkusite še: Kako do neverjetnih odtenkov pastelno modrih pirhov
Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed