Odprta Kuhinja

Korenjev golaž

Odpri galerijo
A+   A-
... po hitrem postopku in z manj jokanja zaradi čebule.



Korenčkov golaž? Zakaj pa ne! V le nekaj potezah bo iz korenov, ki ste jih ravno izpulili iz vrta, nastala odlična poletna jed, ki so jo nekdaj jedli precej pogosto, danes pa se nanjo le redko spomnimo. In ker je korenje sicer zares dragocena sestavina, je dobro, da smo o njem tudi poučeni. Vse, kar morate vedeti o korenju, smo na enem mestu zbrali tukaj in dodali nekatere zanimivosti, ki vas bodo prijetno presenetile.

In še nekaj, tale korenčkov golaž ni le za vegetarijance. Tudi tisti, ki imajo radi meso, ga bodo z veseljem pojedli. Preverjeno!

Sestavine



  • 500 g korenja mešanih sort (vsaj pol naj bo rumenega)

  • srednje velika čebula, malo korenine peteršilja, česen

  • 2 srednje veliki zajemalki paradižnikove mezge

  • oljčno olje, sol

  • žlica nasekljanih provansalskih zelišč (timijan, šetraj, rožmarin ...)

  • mleta sladka rdeča paprika, čili v prahu po okusu

  • 1,1 l jušne osnove (ali voda in bio kocka)Dodatno

  • hrenovka, slanina in kuhan riž

  • list in cvet kapucinke za serviranje


Priprava


1. Korenje narežemo na kocke, nasekljamo čebulo.

2. V posodo nalijemo olje, dodamo nasekljano čebulo in popražimo do zlate barve. Dodamo še korenje, peteršil­jevo korenino, začimbe, paradižnikovo mezgo in česen ter vse na hitro popražimo, nato dolijemo vročo jušno osnovo (ali vodo z bio kocko), dodamo sol po potrebi in kuhamo približno 20 minut.

3. V tem času začnemo kuhati tudi riž, ki ga bomo postregli kot dodatek.

4. Kuhan golaž serviramo in dodamo list in cvet kapucinke ali ju nasekljamo in potresemo.
Namig: Slanino narežemo na majhne kocke in jo popečemo ter po golažu potresemo, ko je že na krožniku. Če se odločimo za hrenovke, jih dodamo 10 minut pred koncem kuhanja kar v lonec.

Preberite še: Najboljši triki za odličen stročji fižol

Fotografija: Mirjam Grilc/Grilc Aelita
Datum Objave: 16.7.2020 ob 12:07

Več iz te teme:

brezmesne jedikorenjekorenčkov golažkorenjev golaž

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja