Korenjevi cmoki z nadevom iz česna, žajblja in fete

Za 9 srednje velikih cmokov oziroma tri jedce.

Sestavine

– 300 g kuhanega korenja
– 250 g kuhanega in olupljenega krompirja
– jajce, 80 g moke durum, 30 g pirine bele moke, sol
– maslo in lupina limone za preliv pred serviranjem
Nadev
– 4 večji stroki česna, 3 listi žajblja
– 50 g sira feta, 30 g masla

Priprava

1. Krompir skuhamo z lupino, nato ga olupimo. Do mehkega skuhamo tudi korenje in oboje pretlačimo, tako da dobimo gladek pire, nato solimo.
V večji lonec natočimo vodo, solimo in zavremo.

2. Maslo stopimo v majhni kozici, dodamo stisnjen česen in nasekljan žajbelj ter pustimo slabo minuto, da zadiši (sicer lahko česen zagreni). Dodamo sir feta in premešamo, da dobimo nadev.

3. Roke si rahlo navlažimo in začnemo oblikovati cmoke: na sredino vsakega damo žličko nadeva, zapremo in damo v vodo. Pustimo na srednje močnem ognju vreti 10 minut.

4. Kuhane cmoke poberemo iz vode in jih odložimo na krožnik. Ko odteče vsa voda, jih razdelimo na krožnike in prelijemo s toplim maslom, v katero naribamo lupinico limone.

Namig: Vegetarijancem jih ponudimo ob sočno sestavljeni solati, mesojedcem ob rdečem mesu.
Poizkusite še: Slivov kolač

Fotografija: Eva Legiša

Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana