Odprta Kuhinja

Kosilo brez štedilnika: bučke na solato s prelivom, ki je pravo presenečenje

Odpri galerijo
A+   A-
Bučke so v tej kombinaciji, ki vam jo ponujamo tokrat, nekaj podobnega kot listi zelene solate, popolnoma nevtralne.


Za današnji recept sem izbrala zrelo breskev. Zdaj je njihov čas. Upam, da se jih boste do sitega najedli in morda tudi vložili kakšen kozarec kompota. Za kosilo brez štedilnika sem pripravila recept za solato iz mladih bučk, v katerem je breskev zmiksana v zelo poseben solatni preliv sladko pikantnega okusa. Bučke so v tej kombinaciji nekaj podobnega kot listi zelene solate, popolnoma nevtralne. Poskusila sem oba krožnika, preliv čez bučke in drugič čez zeleno solato, oboje je zanimivo.

Če ne najdete domače zrele breskve, je čisto vseeno, če potem v supermarketu kupite mango. Opažam, da je postal ta sadež bolj dostopen, povsod ga lahko kupiš, podobno kot banane. Manga ne maram preveč, ker je čiščenje tega sadeža malo bolj zahtevno. Najprej ga dobro operite. Mango se čvrsto drži dolge, ploščate koščice, zato se ga je treba pravilno lotiti. Nikakor ga ne lupite. Najboljši način je, da neolupljenega položite na desko tako, da je širši del manga pravokotno na podlago. Z ostrim nožem ga obrežite tik ob koščici. Režite previdno, da boste začutili rob koščice. Nato obrežite še oba stranska dela. Če niste bili natančni z nožem, bo morda nekaj pulpe ostalo ob koščici, kar poskusite očistiti z žličko. Odrezan mango boste najlažje ločili tako, da ga zarežete na centimetrske kocke, ne da bi prerezali lupino. Zarezanega z lahkoto odstranite od lupine z nožem. Tako, za začetnike v lupljenju manga je tako najzahtevnejši del recepta končan. Vse ostalo bo naredil mikser in že lahko uživate v presnem kosilcu.

Bučke na solato


Za dva.

  • 2 manjši bučki (zuccini)

  • zelo zrela breskev ali svež mango

  • datelj brez koščic

  • 50 g indijskih oreščkov

  • rumena paprika

  • sok pol limone

  • žlička karija (začimbna mešanica curry)

  • sol in poper


Priprava


1. Indijske oreščke raje za nekaj ur namočite, če menite, da vaš blender ni zelo zmogljiv. Nato jih odcedite.

2. Papriko očistite semen.

3. Bučki grobo naribajte. Boljše je izbrati manjši bučki, ki še nimata spužvaste sredine s semeni.

4. Breskev ali mango olupite in narežite v blender. Dodajte datelj, indijske oreščke, očiščeno papriko, limonov sok in začimbe.

5. Naribane bučke razdelite v dve skledici in prelijte z gostim prelivom.
O izboru sadja in zelenjave: Načeloma izbiram lokalno sadje in zelenjavo. Vedno bi izbrala breskev, ki je dozorela pri nas, pred tisto, ki so jo pripeljali od daleč. Res je takšna odločitev na veliki preizkušnji, kadar si zaželim sadja in takšnega, kot bi si ga želela, ni. Za lokalno in ekološko oskrbo moraš imeti malo sreče, še bolj moraš v to vložiti nekaj truda in načrtovanja. Treba se je pozanimati, kje prodajajo sadje, ali ga kdo dostavlja, se povezati in s kom razdeliti gajbico. Manjše kmetije so morda blizu, le odkriti jih je treba. Takšen način oskrbe je že kar razširjen. Nakupovanje v supermarketih postavi ekološko in lokalno izbiro v najbolj neugoden položaj. V supermarketih je tudi največja razlika v ceni, zato je izbira pogojena s številkami. Zame je velik minus tudi, da je vse, še predvsem ekološko, zapakirano in je zelo težko kupovati brez embalaže. Glede cene lahko rečem le to, da je višja cena zelo dober izgovor, ki mu težko oporekamo. Po drugi strani je premišljeno, organizirano nakupovanje zdrave ekološko pridelane hrane z lokalnih kmetij cenovno povsem primerljivo. Iz lastne izkušnje menim, da je celo cenejše. Vem, tu bi se lahko odprla zelo intenzivna debata.

Priporočamo še: Zapečeni polnjeni bučkini zvitki v paradižnikovi omaki (VIDEO)
Datum Objave: 12.7.2022 ob 06:07

Več iz te teme:

brezmesne jedibučkesolataMangobreskevpreliv

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja