Če imate vrečko jajčnih vlivancev, skuhajte to božansko kosilo

Hitro skuhano kosilo za zimske dni, za katerega potrebujemo le nekaj preprostih sestavin, kot so jajčni vlivanci, zelje in slanina.

Poznate tole? »Osemnajstkrat zelja, pa je spet nedelja!« Šest dni v tednu po trikrat na dan so nekdaj jedli zelje, sveže (sladko) ali kislo, v različnih jedeh, največkrat pa kuhano, seveda že od zajtrka naprej. Ne verjamem, da je veliko takih, ki danes še začnejo dan z zeljem, a vseeno lahko številni naštejemo vsaj tri obroke z zeljem na teden. Kajti zelje je zdravo, zelje razstruplja, zelje je poceni in zelje je brez kalorij, da smo aktualni. Tokrat ni ne v solati ne kislo ob pečenici, ampak skupaj z jajčnimi vlivanci v ponvi kot glavna jed.

Koristen nasvet: Najlaže pražimo oziroma pečemo v ponvi s premazom proti prijemanju. Če imamo premajhno ponev, izberemo lonec ali pražimo v dveh delih. Jed ponudimo kot glavno jed ob solati, brez težav pa tudi z golažem ali zrezki v omaki.

Jajčnih vlivancev ali špeclov pa se lahko lotite tudi sami. Krasen recept najdete TUKAJ.

Jajčni vlivanci z zeljem in slanino

Za 4 osebe.

  • 1 čebula
  • por
  • 1/4 ali 1/2 glave zelja
  • 100 g mesnate slanine, pancete ali šunke
  • sol, poper, muškatni orešček
  • 500 g jajčnih vlivancev
  • 2 žlici masla
  • po želji trd (kozji) sir ali mocarela

Priprava

1. Čebulo prerežemo na pol in nato na tanke rezine, por na kolesca, slanino pa na kocke ali rezine in vse v večji ponvi svetlo popražimo. Solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom.

2. Medtem narežemo zelje na rezance, nekoliko širše kot za solato, in ga stresemo v ponev k čebuli ter dušimo 5 minut, da zelje oveni.

3. Preložimo na krožnik ali v skledo.

4. V večjem loncu zavremo slano vodo, v krop stresemo vlivance in jih kuhamo 5 minut. Kuhane odcedimo.

5. V ponvi raztopimo maslo, v njem popečemo kuhane vlivance, nazadnje dodamo zelje, premešamo in ponudimo. Po želji potresemo z naribanim trdim sirom ali mocarelo, ki se na toplih vlivancih privlačno raztopi.

Priporočamo še: Klobase: katere lahko pojemo takoj, katere pa moramo skuhati

Naslovna fotografija: iko636/Getty Images

Deloindom.si: Iznajdljiv trik s košem za smeti, ki vam bo olajšal menjavanje vrečk
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana