Kisla repa z matevžem

Recept iz nove kuharice Saša Škete, ki nosi naslov Repa in krompir. V njej je veliko tradicionalnih slovenskih receptov v rastlinski preobleki, glavno merilo za uvrstitev v knjigo pa je bilo, da so sestavine lokalnega izvora.

Sestavine za 4 osebe

Repa

  • 500 g kisle repe
  • manjše jabolko
  • čebula
  • 2 stroka česna
  • žlica moke
  • pol žličke mlete kumine
  • 3 žlice olja
  • lovorov list
  • sol in poper

Matevž

  • 400 g krompirja
  • 400 g kuhanega rjavega fižola
  • 60 g rastlinske maščobe
  • 3 stroki česna
  • čebula
  • sol in poper

Priprava

1. Kisla repa je lahko različno skisana, zato jo najprej pokusimo in po potrebi rahlo speremo z mlačno vodo.

2. Krompir olupimo, narežemo na večje kocke in skuhamo. Vmes odcedimo kuhan rjavi fižol.

3. Kislo repo damo v lonec, zalijemo z zajemalko vode in dodamo lovorov list.

4. Jabolko olupimo in naribamo in ga prav tako damo v lonec. Dodamo še sol in poper po okusu, zavremo in kuhamo na zmernem ognju.

5. V ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo drobno sesekljano čebulo. Ko postekleni, dodamo drobno sesek­ljana stroka česna, mleto kumino in moko. Premešamo in pražimo toliko časa, da zadiši, nato dodamo k repi in znova premešamo.

6. Krompirju proti koncu kuhanja primešamo fižol, da se segreje. Nato odcedimo vodo.

7. Kuhana krompir in fižol skupaj pretlačimo ter dodamo sol in poper po okusu.

8. Na maščobi prepražimo sesekljana čebulo in česen ter s tem matevža še zabelimo.

Preberite več o knjigi in avtorju: Srečno, pujs! Tudi te klasike so lahko veganske

Fotografija: Sašo Šketa iz knjige Repa in krompir

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed