Rižota z rdečim radičem

Najboljši je okroglozrnati riž, ki vsebuje veliko škroba, kar da jedi kremasto strukturo.

Rižota je izjemno priljubljena italijanska jed, ki jo kuhamo na mnoge načine, če se držimo pravil, mora biti kremasta, zrna riža pa morajo ostati čvrsta. Da bi to dosegli, moramo poznati nekaj trikov. Riž najprej na suho prepražimo na čebuli, da postekleni. Med kuhanjem mu počasi dolivamo jušno osnovo ali vodo, pomembno je, da je tekočina vroča. Dolivamo vedno toliko, da je pokrit, ko tekočina izpari, jo dolijemo. Ko je jed kuhana, mora biti riž čvrst, preden rižoto postrežemo, naj nekaj minut stoji. Še bolj bo kremasta, če ji na koncu primešamo malo masla, lahko pa jo potresemo z naribanim parmezanom.

Sestavine

  • 1 skodelica riža
  • 1 glava rdečega radiča
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 dl suhega rdečega vina
  • oljčno olje
  • sol, poper, šopek drobnjaka
  • šopek peteršilja
  • zelenjavna jušna osnova
  • rezina masla

Priprava

1. Zelenjavo očistimo, radič razdelimo na liste, štiri prihranimo za serviranje, druge narežemo na koščke.

2. Čebulo in česen sesekljamo in svetlo prepražimo v kozici na oljčnem olju. Dodamo narezan radič, zalijemo z vinom in premešamo. Počasi naj vre, dokler vino ne izpari. Dodamo riž, nekoliko prepražimo in zalijemo z vročo jušno osnovo, toliko, da je pokrit.

3. Solimo in popramo, premešamo in kuhamo približno dvajset minut. Vmes večkrat premešamo in dolivamo jušno osnovo. Ko je riž kuhan, vmešamo maslo in pustimo nekaj minut stati. Nadevamo v liste radiča in okrasimo z drobnjakom.

Preberite še: Trik za hitro pripravo: kremna špargljeva rižota z limono

Fotografija: Getty Images

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed