Špinačno-koprivna rižota s slanino in sirom

Ne pozabite na koprive.

Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 15 minut.

Sestavine

– 400 g sveže špinače
– 100 g svežih kopriv
– 150 g slanine
– 2 žlici masla
– 200 g poltrdega sira
– 300 g riža za rižoto
– 1,5 l vode ali jušne osnove
– sol, muškatni orešček

Priprava

1. V velikem loncu kropa blanširamo liste špinače in kopriv, jih odcedimo in ohladimo v mrzli vodi ali na ledu. Ohlajene drobno narežemo.

2. Jušno osnovo ali vodo zavremo. Slanino narežemo na kockice, jih stresemo v globoko ponev in začnemo pražiti. Po minuti dodamo riž, pomešamo, počakamo, da postekleni, nato zalijemo s prvo zajemalko vroče tekočine.

3. Kuhamo kot običajno rižoto, postopno zalivamo s kropom. Nekaj minut pred koncem dodamo špinačo in koprive ter krepko premešamo. Ko je riž mehak, odstavimo, vmešamo maslo, pokrijemo in po minuti ali dveh postrežemo z veliko mero naribanega poltrdega sira. Zraven se prileže paradižnikova solata s fižolom.

Različica: Izločite slanino, izberite zelenjavno osnovo in dobite povsem brezmesno jed.
Naredimo vnaprej: Rižote ne morete skuhati vnaprej. Žal ne.
Poizkusite še: Recept za prekmurske ugurke

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed