Kostanjev kiš s kostanjem in bučnim oljem

Recept, ki sodi v zvezek z najljubšimi.

Sestavine

Testo

  • 180 g moke, 90 g masla
  • 4 žlice vode, 2 rumenjaka
  • ščepec soli, ščepec sladkorja

Nadev

  • 5 jajc
  • 200 ml goste sladke smetane
  • 100 ml goste kisle smetane
  • 300 g slanine
  • 300 g pečenega in olupljenega kostanja
  • 2 zvrhani žlici bučnega olja, lupinica 1 limone, sol, poper

Priprava

1. Vse sestavine za testo zgnetemo in oblikujemo testeno kepo. Zavijemo jo v prozorno folijo in damo v hladilnik za najmanj 2 uri (lahko tudi čez noč in testo uporabimo naslednji dan).

2. Pečico vključimo na 180 stopinj.

3. Slanino narežemo na zelo majhne koščke in jo popražimo na ponvi.

4. Za nadev pomešamo vse sestavine, le eno jajce ločimo in rumenjak dodamo v testo, beljak pa shranimo za premaz.

5. Testo razvaljamo med plastično folijo in obložimo okrogel pekač premera 26–28 cm. Premažemo ga z beljakom, nanj vlijemo nadev in pečemo 50 minut.

6. Ponudimo lahko toplo ali hladno.

Fotografija: Eva Legiša

Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana