Odprta Kuhinja

Kostanjevi njoki z žajbljem in maslom

Kostanjevi njoki z žajbljem in maslom (Foto: Yaska)
Odpri galerijo
A+   A-
Prava jesenska poslastica, ki se odlično ujame z eno najbolj preprostih in poznanih omak.

Njoki so enostavna, lahko pa tudi prav zabavna jed za pripravo, pri kateri lahko sodelujejo tudi otroci oziroma cela družina. Lahko jih postrežemo z različnimi sezonskimi omakami, lepo se ujemajo z gobovo omako ali pa bučno. Jaz pa sem jih tokrat servirala z masleno žajbljevo omako.

Sestavine

Za približno 30 njokov.

  • 100 g kostanjev (kuhanih, olupljenih)
  • 1 manjše jajce
  • 70 g moke
  • 10 g parmezana (drobno naribanega)
  • ščepec temnega nesladkanega kakava
  • ščepec muškatnega oreščka
  • sol po okusu

Omaka

  • 2 žlici masla
  • 6 do 8 lističev svežega žajblja
  • parmezan

Priprava

  1. Kuhan in olupljen kostanj ter jajce zmešamo v mešalniku v gladko zmes, če je potrebno dodamo nekaj vode, da se zmes lažje zmeša do gladkega.
  2. Kostanjevo zmes predenemo v posodo in dodamo ostale sestavine, premešamo ter z rokami oblikujemo kepo testa, ki jo razdelimo na štiri dele. Iz vsakega dela testa z rokami naredimo dolg svaljek, ki ga razrežemo na poljubno velike njoke.
  3. Njoke skuhamo v osoljenem kropu. Ko priplavajo na površje, jih kuhamo še toliko, da je sredina njokov prekuhana.
  4. Če želimo, lahko kuhane njoke popečemo na maslu v ponvi, da dobijo zapečeno zlatorjavo skorjico.
  5. Omako pripravimo tako, da v posodi segrejemo maslo. Ko le-to rahlo porjavi ter dobi oreščkast okus, dodamo lističe žajblja in vse skupaj kuhamo še minuto ali dve, da postane omaka lepo rjava, nato pa jo prelijemo čez pripravljene njoke.
  6. Potresemo z naribanim parmezanom ter okrasimo z ocvrtimi žajbljevimi lističi.

Priporočamo še: Premium domači krompirjevi njoki (VIDEO)

Datum Objave: 11.10.2024 ob 06:10

Več iz te teme:

prilogakostanjnjoki

Naročite se na e-novice:

Jasmina Pirnar Krope
Jasmina Pirnar KropeDružina, kuharija in narava so moje drobtinice ljubezni. Ko vse to združim in v kuhinji skupaj z otrokoma ustvarjamo domače dobrote ter neprecenljive družinske spomine, v našem domu najlepše zadiši!