Kostanjevi njoki z žajbljem in maslom
Odpri galerijo
A+ A-
Prava jesenska poslastica, ki se odlično ujame z eno najbolj preprostih in poznanih omak.
Njoki so enostavna, lahko pa tudi prav zabavna jed za pripravo, pri kateri lahko sodelujejo tudi otroci oziroma cela družina. Lahko jih postrežemo z različnimi sezonskimi omakami, lepo se ujemajo z gobovo omako ali pa bučno. Jaz pa sem jih tokrat servirala z masleno žajbljevo omako.
Sestavine
Za približno 30 njokov.
- 100 g kostanjev (kuhanih, olupljenih)
- 1 manjše jajce
- 70 g moke
- 10 g parmezana (drobno naribanega)
- ščepec temnega nesladkanega kakava
- ščepec muškatnega oreščka
- sol po okusu
Omaka
- 2 žlici masla
- 6 do 8 lističev svežega žajblja
- parmezan
Priprava
- Kuhan in olupljen kostanj ter jajce zmešamo v mešalniku v gladko zmes, če je potrebno dodamo nekaj vode, da se zmes lažje zmeša do gladkega.
- Kostanjevo zmes predenemo v posodo in dodamo ostale sestavine, premešamo ter z rokami oblikujemo kepo testa, ki jo razdelimo na štiri dele. Iz vsakega dela testa z rokami naredimo dolg svaljek, ki ga razrežemo na poljubno velike njoke.
- Njoke skuhamo v osoljenem kropu. Ko priplavajo na površje, jih kuhamo še toliko, da je sredina njokov prekuhana.
- Če želimo, lahko kuhane njoke popečemo na maslu v ponvi, da dobijo zapečeno zlatorjavo skorjico.
- Omako pripravimo tako, da v posodi segrejemo maslo. Ko le-to rahlo porjavi ter dobi oreščkast okus, dodamo lističe žajblja in vse skupaj kuhamo še minuto ali dve, da postane omaka lepo rjava, nato pa jo prelijemo čez pripravljene njoke.
- Potresemo z naribanim parmezanom ter okrasimo z ocvrtimi žajbljevimi lističi.
Priporočamo še: Premium domači krompirjevi njoki (VIDEO)
Datum Objave: 11.10.2024 ob 06:10