Kostanjevi svaljki z omako iz kremnega sira, ki bodo hit med recepti

Recept vas bo preprosto obnorel!

Kar zadeva sezonsko kulinariko: midva sva malo usekana na jesen. Kako ne bi bila, ko pa je v tem času naokoli kup dobrot, ki jih ponuja narava. Po gozdovih se skriva regiment gobic s plemenitim bratrancem, belim tartufom; pod drevesi je mogoče najti jabolka in hruške ter bogat kaki; naokoli se kotalijo buče vseh velikosti in oblik. Pravi ambasador jeseni pa je kostanj, ki očara s svojim sladkim okusom.

Seveda je odličen že sam po sebi – pečen ali kuhan –, kar je dober znak, da se bo izkazal kot izjemna sestavina. Priprava kostanjevih svaljkov je otročje preprosta, zato je lahko super zaposlitev tudi za najmlajše. Testo za svaljke je namreč podobno plastelinu in se ne lepi na površino ali prste. Okus teh jesenskih lulčkov pa je zgodba zase. Med kuho ne izgubijo okusa po kostanju, prav tako pa se ta ne ukloni napadu nežne omake iz kremnega sira in tolminca, hrustljave slanine in praženih šampinjonov.

Namig: Za svaljke potrebujemo 300 g kuhanega in olupljenega kostanja. Midva sva skuhala 500 g kostan­ja, ga olupila in odtehtala, kar je ostalo, pa pojedla. Kuhala sva ga 40 minut v vreli vodi.

Kostanjevi svaljki z omako iz kremnega sira, praženimi šampinjoni in hrustljavo slanino

Svaljki

 • 300 g olupljenega kuhanega kostanja
 • 100 g kisle smetane
 • jajce
 • 130 g ostre pšenične moke
 • 1/2 žličke soli
 • ščep muškatnega oreščka

Omaka

 • 100 g kremnega sira
 • 50 ml mleka
 • 2 žlici fino ribanega sira tolminca
 • sol, poper

Hrustljava slanina

 • 4 rezine slanine

Šampinjoni

 • 100 g šampinjonov
 • 3 vejice svežega timijana
 • po ščep soli in popra

Priprava

1. Svaljki: kostanj, jajce in kislo smetano vržemo v multipraktik ali sekljalnik, nato vse skupaj zmeljemo v pire. Primešamo sol in nastrgan muškatni orešček.

2. Dodamo ostro moko, da dobimo voljno testo s teksturo, malce podobno plastelinu, ki ga oblikujemo v velik svaljek. Prestavimo ga na čisto delovno površino.

3. Od megasvaljka odrežemo en kos in ga s prsti obeh rok razvaljamo v dolgo kačo, debelo približno centimeter, ki jo nato razrežemo na enakomerne svaljke. Dolgi naj bodo 1–2 cm, odvisno od želene oblike. Pogladimo jim ostre robove in jih odlagamo na pomokan pladenj.

4. Slanina: večjo ponev pristavimo nad srednje močan ogenj in vanjo položimo rezine slanine, med seboj naj se čim manj prekrivajo. Pražimo jo na vsaki strani 3–4 minute, vmes pa nekajkrat preverimo, da se ne žgejo: maščoba na slanini se bo večinoma stopila in poskrbela, da bo postala krhka in hrustljava. Poberemo iz ponve, pazimo pa, da čim več maščobe ostane v ponvi. Rezine razporedimo po papirnatih kuhinjskih brisačkah in pustimo, da se malce ohladijo.

5. Šampinjoni: gobice pred pripravo oščetkamo ali očistimo s papirnato brisačo. Velike narežemo na rezine, manjše le razpolovimo, mini šampinjončke pa pustimo kar cele.

6. V ponvi, v kateri smo pražili slanino, je maščoba, ki je kot nalašč za praženje gobic. Če nam ne ustreza, lahko uporabimo žlico masla. Pristavimo jo nad srednje močan do močan ogenj, v vročo maščobo pa vržemo 3 sveže vejice timijana. Dodamo šampinjone. Ob pogostem mešanju jih pražimo 3–5 minut, da se lepo zapečejo z vseh strani, vmes jih posolimo in popopramo.

7. Kuhanje: v velik pisker natočimo obilo vode in jo pošteno solimo. Zavremo, nato vanjo stresemo pol svaljkov in pustimo, da priplavajo na površje, nato počakamo še kako minuto, preden jih poberemo iz vode. Ponovimo z drugo polovico svaljkov.

8. Omaka: medtem ko se svaljki svaljkajo po kastroli, veselo pripravljamo omako: v kozico čmoknemo kremni namaz in natočimo mleko. Pristavimo na ogenj, vsebino pa premešamo z metlico. Segrevamo skoraj do vretja, nato odstavimo in primešamo 2 žlici ribanega tolminca.

9. Iz lonca s svaljki ukrademo 3–5 žlic vroče škrobnate vode, ki bo omako ravno prav razredčila in razpustila. Količino vode prilagodimo želeni gostoti omake. Omako popramo in solimo po okusu.

Priporočamo še: Jesenske sladice iz kozarca, v katerega bodo vsi globoko pogledali
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana