Kotleti na žaru

Pečeno meso naložimo v posodo in pokrijemo.

Dandanes se marsikdo razglaša za mojstra žara, na domačem pikniku meso običajno pečejo moški, čeprav se sicer doma ne smukajo po kuhinji. Za dobro meso pa je vendarle treba imeti nekaj znanja in izkušenj. Poglejmo nekaj nasvetov, da ne bomo pri peki delali nepotrebnih napak. Mesa nikoli ne damo peči direktno iz hladilnika, vsaj uro, preden gre na žar, ga postavimo na sobno temperaturo, seveda v dobro zaprti posodi. Pomembno je tudi, da ga ne pečemo na previsoki temperaturi, saj ga lahko na zunaj zažgemo, notri bo še surovo, pa še izsušilo se bo. Mesa med pečenjem ne obračajmo po nepotrebnem, najbolje je to storiti le enkrat.

Sestavine (za 4 osebe)

– 4 večji kotleti
– 4 stroki česna
– 1 dl jabolčnega kisa
– 4 žlice konjaka
– sol, poper
– mleta rdeča paprika
– 1 do 2 žlici oljčnega olja

Priprava

1. Kotleti morajo biti debeli najmanj dva centimetra. V skodelici zmešamo jabolčni kis, oljčno olje, rdečo papriko ter konjak. Solimo in popramo, premešano. Česen olupimo in stremo ter premažemo meso. V pokriti posodi pustimo stati vsaj eno uro, še bolje čez noč.

2. Žar segrejemo in nanj položimo kotlete. Kotlete, debele okoli dva centimetra, pečemo od 10 do 15 minut, odvisno od tega, kako zapečene želimo, debelejše pa od 15 do 20 minut. Vmes enkrat obrnemo. Preden postrežemo, pustimo v pokriti posodi stati nekaj minut, da se uleže.

Poizkusite še: Domač ocvrt sladoled brez cvrtja

Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana