Kremna juha iz gomoljne zelene in buče
A+ A-
Zares kremna in bogatega okusa.
Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 15 minut.
Sestavine
- 250 g buče, 2 večja korena zelene (z listi)
- večja čebula, večja hruška
- 2 dl sladke smetane
- lovor, žlička masla
- 50 g slanine, 2 rezini kruha
- sol, poper, muškatni orešček
- 0,75 l jušne osnove
Priprava
1. Čebulo narežemo. V loncu segrejemo maslo in na njem svetlo prepražimo čebulo.
2. Medtem olupimo in narežemo bučo, zeleno in hruško ter vse skupaj stresemo v lonec. Pražimo 2 minuti, nato prilijemo jušno osnovo, zavremo in nad šibkim ognjem pokrito kuhamo 15–20 minut, da se zelenjava zmehča.
3. V tem času narežemo slanino na manjše kocke, prav tako kruh na kocke. Oboje stresemo v ponev in počasi nad šibkim ognjem 10 minut pečemo, pražimo, raztapljamo slanino, zaradi katere postanejo kruhki zelo hrustljavi.
4. V lonec k zelenjavi zlijemo sladko smetano in juho pretlačimo. Solimo, popramo, začinimo z muškatnim oreščkom in po potrebi prilijemo še jušno osnovo, čeprav ta juha mora biti malo gostejša kakor kakšna druga.
5. Potresemo s sesekljanimi listi zelene, če so na voljo, in postrežemo s kruhki s slanino, po juhi pa ocvrto cvetačo in veliko skledo motovilca.
Koristen nasvet: Ne skrbite, kruhki postanejo trši po nekaj minutah hlajenja.
Opomba: Se vam zdi hruška v tej juhi malo nenavadna? Lahko jo izpustite, čeprav v juhi vseeno poskrbi za zelo harmoničen sladko-kisli okus in nekaj prijetne gostote.
Naredimo vnaprej: Juho brez težav skuhate vnaprej, prav tako popečete kruhke. Naslednji dan jih le na kratko pogrejte v ponvi, juho pa zavrite in postrezite.
Preberite še: Čokoladni pečeni krofki s praženimi lešniki
Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 19.2.2019 ob 14:02