Krepka enolončnica z lečo, zimsko zelenjavo in klobaso

Zelo hranljiva.

Priprava: 10 minut; čas kuhanja 50 minut.

Sestavine

– 2 para klobas
– gomolj kolerabe
– 2 krompirja, večja sveža repa
– 3 pesti zelene ali rjave leče
– sol, poper, lovor
– malo feferona, šetraj
– peteršilj za okras
– manjša čebula
– 4 stroki česna
– malo maščobe

Priprava

1. Čebulo očistimo, drobno narežemo. Česen stremo. Olupimo kolerabo, repo, krompir in vse narežemo na kocke.

2. V loncu segrejemo maščobo in na njej 3 minute pražimo čebulo. Nato dodamo česen in pražimo naprej, da zadiši. Na vrh stresemo vso narezano zelenjavo, lečo, premešamo, rahlo solimo, popramo, začinimo z lovorom, šetrajem, feferonom, nato prilijemo približno liter vode.

3. Zavremo, nato ogenj zmanjšamo in juho pokrito kuhamo pol ure.

4. Zdaj v lonec dodamo klobasi, zavremo in nad šibkim ognjem kuhamo 10 minut.

5. Nazadnje juho pokusimo, po okusu dosolimo, popramo in okrasimo s peteršiljem. Ponudimo kot samo­stojno jed.

Opomba: Juhe, ki se kuhajo dalj časa in imajo še klobaso za dodatek, ne potrebujejo jušne osnove. Dovolj okusa jim dajo zelenjava in vsi minerali, ki se sproščajo iz nje med kuho.
Naredimo vnaprej: Zelo hranilna in odlična jed, ki jo brez težav skuhate vnaprej in celo na zalogo. Zelo priporočam.
Preberite še: VIDEO: Kako naredimo domače praline s polnilom

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana