Krepka fižolova juha s testeninami in koruzo

Okusna in hranljiva juha, ki mora biti gosta.

Tale fižolova juha naj bo gosta. Če vam takšna ni všeč, jo razredčite po okusu. Različica: Vsaka fižolova juha je okusnejša, če vanjo »stopi pujs«. Predlagam hrustljavo popečeno slanino, malo popečene pancete ali pršutove kocke. Panceta in pršut močno osolita jed, zato previdno!

Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 10–15 minut.

Sestavine

– velika pločevinka vloženega belega fižola (850 g)
– manjša pločevinka vloženega fižola več sort (450 g)
– manjša pločevinka vložene koruze
– večja čebula
– šetraj, majaron, lovor
– sol, poper
– feferon
– oljčno olje
– 200 g malih jušnih testenin

Priprava

1. Čebulo narežemo, feferon drobno sesekljamo in v loncu na malo maščobe vse skupaj popražimo.

2. Dodamo fižol iz pločevink, začinimo s šetrajem in majaronom ter zalijemo z jušno osnovo ali vodo. Počakamo, da zavre, nato ogenj zmanjšamo ter kuhamo pokrito 5 minut.

3. Nekaj fižola prihranimo, preostanek pa pretlačimo s paličnim mešalnikom v gladko kremno juho.

4. Prihranjeni fižol vrnemo v juho, dodamo še lovor, koruzo in zavremo.

5. V vrelo juho zakuhamo testenine in kuhamo po navodilih proizvajalca.

6. Nazadnje po okusu solimo, popramo, začinimo z oljčnim oljem in ponudimo s kruhom.

7. Za posladek se priležeta hladen jabolčni kompot in slivov mafin.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Priporočamo še: Osličevi kotleti v paradižnikovi omaki
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana