
Okusna in hranljiva juha, ki mora biti gosta.
Tale fižolova juha naj bo gosta. Če vam takšna ni všeč, jo razredčite po okusu. Različica: Vsaka fižolova juha je okusnejša, če vanjo »stopi pujs«. Predlagam hrustljavo popečeno slanino, malo popečene pancete ali pršutove kocke. Panceta in pršut močno osolita jed, zato previdno!
Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 10–15 minut.
Sestavine
– velika pločevinka vloženega belega fižola (850 g)
– manjša pločevinka vloženega fižola več sort (450 g)
– manjša pločevinka vložene koruze
– večja čebula
– šetraj, majaron, lovor
– sol, poper
– feferon
– oljčno olje
– 200 g malih jušnih testenin
Priprava
1. Čebulo narežemo, feferon drobno sesekljamo in v loncu na malo maščobe vse skupaj popražimo.
2. Dodamo fižol iz pločevink, začinimo s šetrajem in majaronom ter zalijemo z jušno osnovo ali vodo. Počakamo, da zavre, nato ogenj zmanjšamo ter kuhamo pokrito 5 minut.
3. Nekaj fižola prihranimo, preostanek pa pretlačimo s paličnim mešalnikom v gladko kremno juho.
4. Prihranjeni fižol vrnemo v juho, dodamo še lovor, koruzo in zavremo.
5. V vrelo juho zakuhamo testenine in kuhamo po navodilih proizvajalca.
6. Nazadnje po okusu solimo, popramo, začinimo z oljčnim oljem in ponudimo s kruhom.
7. Za posladek se priležeta hladen jabolčni kompot in slivov mafin.
Naslovna fotografija: Krištof Koman